Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия15 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Над 3 000 украински пациенти са прехвърлени в европейски болници от началото на войната

Механизъм за гражданска защита на ЕС
© European Union, 2022

Европейският съюз координира редовните медицински евакуации на украински пациенти, които са хронично болни или ранени от началото на войната на Русия срещу Украйна. Към днешна дата над 3 000 украински пациенти са прехвърлени за получаване на специализирани грижи в болници в цяла Европа чрез Механизма за гражданска защита на ЕС.

Стартирана през март 2022 г., това е най-голямата операция за медицинска евакуация, координирана до момента от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия.

Пациенти от Украйна са прехвърлени за лечение в болници в 22 европейски държави: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чешката република и Швеция.

Евакуациите се подпомагат допълнително чрез медицинския транзитен център „Медевак“ край Жешов, Полша, където пациентите получават необходимите медицински грижи. Центърът служи като център за прехвърляне на пациенти, които са били транспортирани от Украйна до Полша по суша и които от центъра ще бъдат отведени по въздух до болници в цяла Европа.

Комисарят за управлението при кризи Янез Ленарчич заяви: „Не можем да обърнем очите си от ужасите, пред които украинският народ е принуден да се изправя всеки ден. Русия продължава безмилостните си нападения срещу гражданската инфраструктура на Украйна, включително болници, ето защо предоставянето на спешна помощ на Украйна е от решаващо значение. Днес отбелязваме важен етап от прехвърлянето на над 3 000 украински пациенти в болници в цяла Европа. Изразявам благодарността си към всички 22 държави, които отвориха болниците си за пациенти, нуждаещи се от лечение. Заедно спасяваме човешки живот.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: „Към днешна дата 3 000 украински пациенти, нуждаещи се от медицинско лечение, бяха успешно прехвърлени в болници в цяла Европа благодарение на щедростта, солидарността и сътрудничеството на 22 държави чрез механизмите за солидарност на ЕС. Както винаги сме посочвали, Украйна и нейният народ могат да разчитат на подкрепата на ЕС толкова дълго, колкото е необходимо.

Данни

Дата на публикуване
15 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България