Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин19 Mай 2022 г.Време за четене 1 мин

НАТО се изненада от собствения си успех

Финландия и Швеция подават молба за членство в НАТО
EUvsDisinfo

Вчера Финландия и Швеция подадоха своите официални молби за членство в НАТО - важна стъпка за двете страни, познати в историята като военно неутрални. Решението е пряка последица от руското нападение над Украйна. Според финландския президент Саули Нийнистьо „поредица от събития са довели до молбата за членство, които започнали миналия декември с изискването на Москва, наред с други неща, НАТО да не приема нови членове“. Президентът Нийнистьо предложи руснаците „да погледнат в огледалото“, за да намерят причините за финландското решение.

Тъй като нападките към НАТО са дългогодишно любимо занимание за Кремъл, включващи почти 1 500 случая на дезинформация, новината не остана незабелязана от прокремълската дезинформационна екосистема. Някои от последните тропи твърдят, че „Финландия и Швеция са въвлечени в НАТО, за да водят/подклаждат война срещу Русия“, че „НАТО е на път да се разпадне и няма да донесе на Финландия и Швеция нищо добро“ и че „въоръжаването на НАТО би източило публичните финанси, което ще застраши благосъстоянието“.

Последва привидна промяна в тона на Путин на срещата на върха на ОДКС на 16 май. Според него Русия няма проблеми с Финландия и Швеция, тъй като присъединяването им към НАТО не би застрашило страната му, но Москва ще възрази срещу военната инфраструктура на НАТО в нейна близост. Настоящите дезинформационни наративи предимно следват коментарите на Путин. Осъзнавайки, че не може да попречи на Финландия и Швеция да подадат молбите си за членство, руският президент омаловажава очевидното поражение на политиката си за предотвратяване на разширяването на НАТО – или „стратегия за развитие“ (“enlargement” vs “expansion”), ако използваме измамния жаргон на Кремъл. За последно Русия поиска това през декември 2021 г. в две предложения за договор до САЩ и НАТО.

Други коментари критикуват решенията, съчетани с неясно дрънчене на саби и реципрочни действия, както и това, че Русия ще бъде принудена да защити своите интереси и да адаптира силната си позиция в западна посока.

Спечелихме Евровизия, като не се състезавахме, а и това е морално деградирало събитие, така или иначе.

В други новини на 14 май десетки милиони хора по целия свят се събраха около екраните си, за да се насладят на Евровизия – най-голямото музикално шоу на живо в света. Безспорен победител беше оркестър Калуш от Украйна с песента „Стефания“, която резонира с мнозина. Евровизия е пъстър и вдъхновяващ празник от музика, разнообразие и солидарност. Но не за всички. Ако Гринч беше този, който открадна Коледа, то Кремъл – тъй като на Русия беше забранено да участва в състезанието тази година – се опита да съсипе забавлението.

На следващия ден РИА Новости публикува две статии в отговор на Евровизия. В първата изданието твърди, че германците са възмутени от победата на Украйна, а във втората повтарят същото за британската публика. Разбира се, хората винаги са се карали поради разлики в предпочитанията си. Попадайки на подобни заглавия в издания, които се придържат към професионалните или етични стандарти на журналистиката, се очаква, че за да се стигне до такова заключение, е проведено някакво проучване. Но както винаги, с Кремъл има уловка. А именно, че двете истории са базирани на шепа анонимни онлайн изказвания от секциите за коментари на Spiegel и Daily Mail.

Вероятно нямаше да подчертаем тези истории, ако това не беше част от модел. Това далеч не е първият път, когато кремълската дезинформационна екосистема използва няколко анонимни онлайн коментара, за да представи общественото мнение на цялата страна. Всъщност това е един от многото добре установени елементи в инструментариума от тактики, техники и процедури на Кремъл. През 2021 г. Университетът в Кардиф публикува проучване по същата тема. Прави впечатлевие, че и Daily Mail, и Spiegel също присъстват него.

Очевидно Русия също трябваше да оправдае отсъствието си от състезанието. Удобно, Царград – известен прокремълски канал, собственост на Константин Малофеев, олигарх, близък до Путин – публикува материал, в който твърди, че Русия е спечелила Евровизия, тъй като участието в нея би било загуба.

По този начин конкурсът Евровизия се превърна в призма, отразяваща текущото състояние на руската дезинформация и усилията за манипулиране на информацията, а отсъствието на Русия прославя собствената й самоизолация. Миналата година провокативната поп певица от таджикски произход Манижа предизвика паника сред руските националисти. Знак за „западен разпад“. Тази година отсъствието от състезанието се представя като победа. Подобно на честването на 9 Май, Денят на победата, без победа и призив за продължаване на конфликта със Запада.

За повече информация:

EUvsDisinfo

Данни

Референция
https://euvsdisinfo.eu/
Дата на публикуване
19 Mай 2022 г.