Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия11 Mай 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

NextGenerationEU: ЕK започва информационна кампания в България за националния план за възстановяване и устойчивост

NextGenEU

Ползите от българския план за възстановяване и устойчивост са в центъра на информационна кампания, която започва от утре в България по инициатива на Европейската комисия.

„Европа инвестира значителни средства чрез NextGenerationEU, за да промени към по-добро живота на българските граждани. Чудесно е, че с тази кампания ще насочим вниманието им към възможностите за по-достъпна зелена енергия за всяко домакинство, по-качествени здравеопазване, наука и образование, и нови работни места. Надяваме се хората да потърсят допълнителна информация и да се запознаят с българския план и предстоящите стъпки по изпълнението му.“, заяви Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Началото на кампанията е на 12 май, като тя ще продължи един месец. Целта е да популяризира сред младите българи Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС - NextGenerationEU.

Различни визуални послания в интернет и на открити пространства в градовете ще информират гражданите относно плана за възстановяване и устойчивост и начините, по които българите могат да се възползват от проектите по плана.

Контекст

На 7 април Европейската комисия даде положителна оценка на плана на България за възстановяване и устойчивост, на 3 май Съветът окончателно го одобри. Това е важна стъпка, която създава условия ЕС да отпусне 6,3 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост. Това финансиране ще подпомогне изпълнението на решителните инвестиции и реформи, очертани в плана на България за възстановяване и устойчивост, за да може страната да излезе от икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19, по-силна и по-добре подготвена за бъдещето.

Данни

Дата на публикуване
11 Mай 2022 г.
Автор
Представителство в България