Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия16 Mарт 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

„Нов европейски Баухаус“: начало на програмата за изграждане на капацитет, с която да започне възстановяването на Украйна

Kyiv, Ukraine

Европейската комисия поставя началото на програмата за изграждане на капацитет в рамките на инициативата „Нов европейски Баухаус“ за възстановяването на Украйна в партньорство с украински организации. Това е резултат от срещата между колегиума на членовете на Комисията и правителството на Украйна, проведена в Киев на 2 февруари, срещата на върха между ЕС и Украйна на 3 февруари и посещението на комисар Виргиниюс Синкявичюс в Киев на 16—17 февруари по въпросите на сътрудничеството и помощта за Украйна в усилията ѝ за устойчиво възстановяване и във връзка с инициативата „Феникс“.

Инициативата за изграждане на капацитет има за цел да вдъхнови и едновременно с това да подпомогне практически общините, участващи във възстановяването и възобновяването на Украйна. Програмата е организирана от и съвместно с украински партньори — Ro3kvit, ReThink, Конвента на кметовете за страните от ИП и Съвета на архитектите в Европа. Председателят Урсула фон дер Лайен и комисарите Мария Габриел и Елиза Ферейра ще участват в проявата чрез видео послание.

Посрещане на основните нужди на украинските общини

От април нататък ще бъдат проведени редица уебинари, насочени към нуждите на украинските общини (или т. нар. „громади“). По време на първия уебинар ще се постави политическата рамка за изграждането на капацитет и ще се представят останалите три модула, в които ще бъдат разгледани различни аспекти на възстановяването:

  • Модул 1 ще очертае възможните модели на сътрудничество между различните участници във възстановяването на „громадите“ и начините, по които да се гарантира приобщаващ характер на процеса. По-конкретно с него ще бъдат проучени най-добрите практики за оценка и разпределение на ресурсите, инструментите за участие и възможностите за финансиране.
  • Модул 2 ще изтъкне възможностите за устойчиво и приобщаващо възстановяване в Украйна. В него ще бъдат представени начини за включване на принципите на кръговост в стратегията за следвоенно развитие, като ще бъдат проучени решения за интелигентни разпределени мрежи, енергийна независимост или химическо/физическо оползотворяване на материалите.
  • Модул 3 ще разгледа проблема с недостъпността на жилищата и общото състояние на жилищното настаняване в Украйна. В него ще бъдат проучени различни модели на жилищно настаняване и възможните роли на общините в управлението на жилищата, както и връзката между жилищното настаняване и други сектори, като социалната сигурност или градоустройството.

След първите три модула Комисията и нашите украински партньори ще анализират другите нужди и ще разработят допълнителни действия за подпомагане на възстановяването с подкрепата на цялата общност „Нов европейски Баухаус“.

Контекст

„Нов европейски Баухаус“ (НЕБ) е екологичен, икономически и културен проект, стартиран от председателя Фон дер Лайен по време на нейната реч за състоянието на Съюза през 2020 г. НЕБ поставя акцент върху изграждането на общности и подходите „отдолу нагоре“ за изпълнение на Европейския зелен пакт чрез насърчаване на красивите, устойчиви и приобщаващи места, продукти и услуги.

Само две години след началото си НЕБ се превърна в движение с активна и нарастваща общност с над 1000 членове от най-различни сектори (напр. образование, строителство, мода), извършващо дейност във всички държави — членки на ЕС, и извън тях.

От началото на руската агресивна война срещу Украйна общността на НЕБ показва готовност да подкрепя украинците; подходът е винаги спешните действия да се съчетават, доколкото е възможно, с по-дългосрочните нужди в страната.

Всички действия на НЕБ в Украйна са координирани тясно с колеги от работната група за Украйна, генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване“, делегацията на ЕС в Украйна и Конвента на кметовете за страните от ИП. НЕБ работи и в тясно сътрудничество с няколко украински партньори, като неправителствените организации Ro3kvit, ReThink и Съвета на архитектите в Европа.

За повече информация

Въведение в изграждането на капацитет за възстановяване

Уводен модул на програмата за изграждане на капацитет

Данни

Дата на публикуване
16 Mарт 2023 г.
Автор
Представителство в България