Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия6 Декември 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

„Нов европейски Баухаус“: започва приемането на кандидатури за наградите за 2023 г.

Европейската комисия стартира приема на кандидатури за наградите „Нов европейски Баухаус“ за 2023 г.

"Нов европейски Баухаус" - церемония през 2022г.

След успеха на последните две издания, за които бяха получени над 3000 кандидатури от всички държави — членки на ЕС, с конкурса през 2023 г. ще бъдат отличени 15 образцови инициативи, свързващи устойчивостта, естетиката и приобщаването — трите основни ценности на инициативата „Нов европейски Баухаус“. В контекста на Европейската година на уменията тазгодишното издание ще включва и направление, съсредоточено върху образованието и ученето. За първи път ще приветстваме и кандидатури за проекти и концепции в Западните Балкани. Както и миналата година, ще има специални награди за участници на възраст под 30 години. Срокът за подаване на кандидатурите изтича на 31 януари 2023 г. в 19:00 ч. централноевропейско време.

Наградите за 2023 г. ще се присъдят за съществуващи проекти, както и за концепции, разработени от млади таланти, в четири категории:

  • възстановяване на връзката с природата,
  • възстановяване на усещането за принадлежност,
  • отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това,
  • необходимост от дългосрочно и обхващащо целия жизнен цикъл мислене в индустриалната екосистема.

Във всяка категория кандидатите могат да избират между три паралелни конкурсни направления:

  • направление А: „Нов европейски Баухаус за шампиони“, посветено на съществуващи и завършени проекти с ясни и положителни резултати;
  • направление Б: „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“, посветено на концепции, подадени от млади таланти на възраст до 30 години. Концепциите могат да бъдат на различни етапи на развитие — от идеи с ясен план до етап на прототип.
  • направление В: „Нов европейски Баухаус за шампиони в областта на образованието“, посветено на инициативи, насочени към образованието и ученето. Допустими са както завършени проекти, така и инициативи с минимална степен на завършеност.

През 2023 г. награди ще бъдат присъдени на 15 победители, които ще получат парична награда в размер до 30 000 EUR, както и комуникационен пакет, който ще им помогне да доразвият и популяризират своите проекти и концепции.

Как да кандидатствате?

Кандидатите от всички националности и интереси са добре дошли, при условие че техните концепции и проекти се разработват в ЕС или в Западните Балкани. Те следва да подадат кандидатурите си на официалния уебсайт за наградите на инициативата „Нов европейски Баухаус“.

Всички подробности относно процеса на кандидатстване са включени в ръководството за кандидатите, достъпен на всички езици на ЕС и на Западните Балкани.

„Нов европейски Баухаус“ е творческа и междудисциплинарна инициатива, която свързва Европейския зелен пакт с нашите жилищни пространства и преживявания. С инициативата се отправя призив към всички европейци да си представят и да изградят заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще, което е красиво за очите, умовете и душите ни.

Обявена от председателя г-жа Фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза през 2020 г., инициативата „Нов европейски Баухаус“ беше разработена съвместно с хиляди хора и организации в цяла Европа и извън нея.

За повече информация:

Въпроси и отговори

Ръководство за кандидатите на всички езици на ЕС и на Западните Балкани

Уебсайт за наградите

Уебсайт на инициативата „Нов европейски Баухаус“

Данни

Дата на публикуване
6 Декември 2022 г.
Автор
Представителство в България