Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия11 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Ново финансиране с цел ликвидиране на полиомиелита в световен мащаб

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to the launch event of a new funding partnership to eradicate polio

Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ обявиха ново партньорство за финансиране, за да се реагира на съществуващите възможности от решаващо значение в областта на здравето в световен план: ликвидиране на полиомиелита и гарантиране, че иновациите в здравеопазването са по-достъпни за хората, които най-много се нуждаят от тях. Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, в качеството си на партньори по изпълнението за финансирането за полиомиелита, ще използват ресурсите с цел ликвидиране на полиомиелита, подпомагане на разпространението на други ваксини за деца и подсилване на здравните системи, за да могат да реагират по-добре на нововъзникващите заплахи за здравето.

Очакваният пакет за финансиране на стойност 1,1 милиарда евро има за цел да осигури ново финансиране за ликвидиране на болест при човека едва за втори път в историята и за подпомагане на преодоляването на предизвикателствата, свързани със здравето и развитието, пред които са изправени най-уязвимите хора в света, които в противен случай не получават справедлив достъп до здравни услуги и иновации.

Партньорството отбелязва значително увеличение на финансирането за здравето в световен план и човешкото развитие по линия на Европейския фонд за устойчиво развитие плюс (ЕФУР+) на Европейската комисия и се очаква да включва ново допълнително финансиране в същия размер, предназначено за здравето в световен план и отпуснато от фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, което ще увеличи максимално въздействието на всяко евро, обещано от ЕС и Европейската инвестиционна банка.

За да се насърчи бързият напредък в посока ликвидиране на дивия полиовирус, партньорството има за цел да отпусне 500 милиона евро под формата на плащания за Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита — по-конкретно Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Средствата ще покрият ваксинациите срещу полиомиелит за близо 370 милиона деца годишно; ще осигурят жизненоважни здравни услуги за децата, както и кампании за борба срещу полиомиелита, включително ваксини срещу морбили и други рутинни имунизации; и ще подсилят здравните системи с цел по-добра подготовка и реагиране на нововъзникващи заплахи за здравето по примера на програмата за полиомиелит срещу COVID-19, ебола и други болести. Днес дивият полиовирус остава ендемичен само в две държави — Пакистан и Афганистан — и 80 % от случаите на варианти на полиовируса.

Други 500 милиона евро са предназначени за увеличаване на иновационния капацитет на здравните системи в държавите с ниски и средни доходи. Това включва ново финансиране за инициативи, подкрепяни от Европейската комисия, като например усилията за подобряване на достъпа на хората в държавите с ниски и средни доходи до здравни иновации като ваксините и терапевтичните средства, базирани на иРНК, в рамките на инвестиционния план на Европа за света — Global Gateway. Повече инвестиции в здравеопазването в световен мащаб ще бъдат обсъдени между световните лидери и партньорите на предстоящия форум Global Gateway (25—26 октомври).

Безвъзмездни средства на стойност 80 милиона евро са предназначени за техническа помощ, от които фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ се очаква да отпусне 40 милиона евро в отговор на 40-те милиона евро под формата на безвъзмездни средства, предоставени от Европейската комисия.

За повече информация:

Съобщение за медиите относно партньорството за финансиране за ликвидиране на  полиомиелита в световен мащаб

Данни

Дата на публикуване
11 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България