Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Декларация23 Aвгуст 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Общоевропейски ден в памет на жертвите на тоталитарните и авторитарни режими: изявление на Вера Йоурова и Дидие Рейндерс

"Отдаваме почит на безбройните жертви на тоталитарните и авторитарни режими. Тяхната памет не е забравена. Подновяваме ангажимента си да направим всичко по силите си, за да предотвратим повтарянето на подобни трагедии." 

Věra Jourová - left, Didier Reynders
Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова и комисар Дидие Рейндерс
© European Union, 2022

По повод Общоевропейския ден в памет на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, който се отбелязва на 23 август, заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс направиха следното изявление:

„Преди 84 години подписването на пакта „Молотов — Рибентроп“, последвано от началото на Втората световна война, отвори една от най-мрачните глави в европейската история. На тази важна дата за историята на нашия континент ние отдаваме почит на безбройните жертви на тоталитарните и авторитарни режими. Потвърждаваме отново, че тяхната памет не е забравена, и подновяваме ангажимента си да направим всичко по силите си, за да предотвратим повтарянето на подобни трагедии.

През февруари миналата година обаче Европа и целият свят станаха свидетели, ужасени и невярващи, как Путин върна войната, преследването и незаконната окупация на нашия континент. Руският държавен апарат изкривява историята и разпространява конспирации, за да подкопава нашите демокрации със злонамерена дезинформация. Ще продължим да насърчаваме паметта за миналото, както и да опровергаваме с факти всеки опит за изопачаване.

Днес Украйна и нейният народ се борят за мир и демокрация. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, тъй като в тази война става въпрос за защита на нашите демокрации. Нашата свобода и свободата на Украйна не подлежат на преговори.

В Европа отново войната погубва животи, а омразата и преследванията разделят семейства. Историята обаче ни дава надежда и днес. След Втората световна война ние изградихме мирна Европа — съюз на демокрациите. Създадохме силни демократични институции в страни, които доскоро живееха под задушаващата сила на авторитаризма. Преодоляхме войната и потисничеството, за да живеем като свободни и равнопоставени граждани в Съюз, изграден върху мира, демокрацията, принципите на правовата държава и човешките права. Излязохме от едно минало, белязано от страх и национализъм, за да изградим общ проект за мир и единение. Нека този ден ни припомни нашата отговорност да отстояваме мира, демокрацията и всички ценности, на които се основава Европейският съюз.“

Контекст

Общоевропейският ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими се отбелязва от 2009 г. след резолюция на Европейския парламент.

Денят е повод да съхраним паметта на жертвите, милиони от които продължиха да страдат дълго след края на тези режими.

Европейската комисия подкрепя проекти, насочени към историята на тоталитарните престъпления и съхраняващи паметта за миналото чрез Програмата „Граждани, равенство, права и ценности“ с цел всички поколения да знаят историческите факти и да се противодейства на опитите за тяхното изопачаване, отричане и омаловажаване.

През юли 2023 г. ЕК обяви втората покана в рамките на Европейската обсерватория за наративни послания за борба с дезинформацията след COVID-19. С тази покана ще се финансира проект, насочен към идентифициране и анализиране на дезинформация и подвеждащи послания за войната в Украйна, равенството между половете и изборите. Крайният срок за представяне на предложения е 22 септември 2023 г.

Лица за контакти с медиите:

christian [dot] wigandatec [dot] europa [dot] eu (Christian WIGAND) (+32 2 296 22 53)

Cristina [dot] TORRES-CASTILLOatec [dot] europa [dot] eu (Cristina TORRES CASTILLO) (+32 2 29 90679)

Данни

Дата на публикуване
23 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България