Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Информационен документ18 Mарт 2022 г.Време за четене 1 мин

Оръжия за масова заблуда

Дезинформацията относно предполагаемото планиране на ядрени атаки или използването на биологично оръжие доминира в прокремълските медии и китайските държавни медии.

Биооръжия и биолаборатории

Отличен пример за развитието на дезинформационно послание в прокремълската дезинформационна екосистема е историята за предполагаемото разработване на украинско ядрено оръжие. Според този наратив Украйна можеше да се сдобие с ядрено оръжие в рамките на няколко месеца, както очевидно е казал пред ТАСС източник от руската агенция за държавна сигурност.

„Според заключенията на западни експерти режимът в Киев беше изключително близо до създаването на ядрено взривно устройство на базата на плутоний, добит тайно от използвано ядрено гориво, съхранявано на територията на страната. Украински специалисти биха могли да направят такова устройство в рамките на няколко месеца“, заяви източникът, твърдят от Ria и RT Russian. Ria вдигна летвата, като добави, че САЩ са прехвърлили плутоний в Украйна (RT DE). Освен това прокремълските медии продължиха да твърдят, че Украйна е частично унищожила и преместила документи, свързани с разработването на ядрени оръжия (Ria, Diario Octubre). RT Russian и VZ излязоха с идеята, че сблъсъците в Запорожката атомна електроцентрала може да са се случили, защото там са съхранявали релевантна документация.

В прокремълските ядрени фантазии предполагаемата програма за ядрени оръжия не е достатъчна: трябва да има и разказ за действителната употреба на ядрени оръжия. За целта Lenta, Gazeta, Tsargrad, Regnum и Sputnik твърдят, подсилени от руското посолство в Испания, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заедно с "екстремисти" от батальона "Азов" подготвят провокация с евентуално радиоактивно замърсяване в района на Харков. За да не остане като просто замърсяване, Pravda предполага, че НАТО използва Украйна като троянски кон за ядрен удар срещу Русия.

В допълнение към подготвяните ядрени атаки,  се твърди също, че в Украйна се разработват и биологични оръжия. Публикувайки няколко „официални“ документа от служители на предполагаеми украински биологични лаборатории, пропагандната екосистема на Кремъл (RT Russian, RT DE, Tvzezda, Ria, Ria в Telegram) се опита да намекне, че в Украйна се разработват компоненти на биологични оръжия в непосредствена близост до руска територия.

Биооръжия и биолаборатории

Руското министерство на отбраната прокара сюжетна линия, според която Киев се втурна да прикрие следите от своята военно-биологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ, както прилежно съобщават Ria и Pravda. Историята беше разпространена от дипломатически акаунти в Twitter (МВнР, Руското посолство в Испания, Руското посолство в Северна Македония). Дипломатическите профили също така популяризираха уебсайт, който представя уж достоверни документи онлайн. Освен това прокремълски издания като Pravda, Veterans Today, Anti Spiegel и Journal Neo пуснаха съобщение, че Русия е публикувала документи, доказващи, че САЩ са подготвили не само ядрен удар срещу Русия, но и атака с биологично оръжие в Донбас.

Министерството на външните работи на Китай и свързаните с него медии също се включиха, като възкресиха стара и развенчана прокремълска конспиративна идея за американски биолаборатории в Украйна и останалия свят. В статията се призовава САЩ да разкрият и защитят своите лаборатории за биологично оръжие в Украйна, които се предполага, че съхраняват големи количества опасни вируси, позовавайки се на съмнителни руски доказателства. Китайската държавно контролирана телевизионна мрежа CGTN свързва американските биолаборатории, за които се твърди, че са базирани в целия свят, с местни огнища на болести. Като цяло контролираните от държавата китайски медии разчитат за своето отразяване на Украйна предимно на руски източници, като по този начин предоставят най-малкото безмълвна подкрепа и разпространяване на наративите на Кремъл.

Извън сферата на оръжията за масово унищожение, руската мисия към ООН в Женева продължава да бъде епицентърът на кампанията за дезинформация #DonbassTragedy, популяризираща съдържание в няколко социални медийни платформи. От 1 март платформи на кампанията публикуваха видеоклипове, „официални“ документи и презентации на Prezi в очевиден опит да продължат да разпространяват вече развенчания претекст за „геноцид“ под надслова #DonbassTragedy. Това съдържание, често отблъскващо и насилствено, беше допълнително разпространено от повече от 60 руски дипломатически акаунта в Twitter, Facebook, Instagram и Telegram. Първата поява на хаштага беше наблюдавана в профили на руската мисия в Женева и той продължава да популяризира токсичното съдържание.

За повече информация:

EUvsDisinfo

Данни

Дата на публикуване
18 Mарт 2022 г.