Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия27 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Отбелязваме Европейската нощ на учените в петък, 29 септември

Нощта на учените е най-мащабното европейско събитие в чест на науката, научните изследвания и иновациите.

Нощ на учените
(c) European Union, 2022

Европейската нощ на учените е  общоевропейско публично събитие, което показва многообразието на науката и нейното въздействие върху ежедневието на гражданите по забавен и вдъхновяващ начин. Събитието привлича всяка година над милион и половина посетители в Европа и извън нея и си поставя следните цели:

  • Да приближи учените и научните изследвания до широката общественост;
  • Да насърчи научноизследователските проекти в Европа и извън нея;
  • Да повиши интереса на младите хора към кариера в областта на науката; и
  • Да представи въздействието на работата на изследователите върху ежедневието на хората.

Тази година Европейската нощ на учените ще се проведе на 29 септември, петък, с различни прояви в 27 държави членки на ЕС и страни, асоциирани към европейската програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ под общата тема как човечеството се адаптира към промените в климата. Проявите включват представяния на научни изследвания, практически експерименти, игри, викторини и състезания, изложби и дигитални събития. Гражданите могат да посетят проявите, да се срещнат с учени и изследователи и да открият вълнуващия свят на науката в забавна и интерактивна среда – със семейството или самостоятелно.

В България, серия от събития за Европейската нощ на учените се организират на живо и онлайн по линия на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт Европа“:

  • Проектът “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO) организира събития на 29-30 септември в Пловдив, Стара Загора, София и Русе. Вижте цялата програма на интернет-страницата на проекта;
  • Инициативата „Европейска нощ на учените-SEARCH“ (Science + Environment + Art = Resilience) организира програма в повече от 30 населени места с дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места в Асеновград, Бургас, Белоградчик, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пазарджик, Пловдив, Русе, Сливен, София, Троян и Ямбол. Вижте програмата на събитията на сайта на проекта.

Повече за националните прояви в Европейската нощ на учените ще научите от специализирания уебсайт на инициативата.

В контекста на Европейската година на уменията, инициативата „Изследователи в училищата“ насърчава прякото взаимодействие между изследователите, учителите и учениците в началното и средното образование. Чрез този обмен младите хора разбират по-добре предизвикателствата, пред които са изправени нашите общества. Дейностите от „Изследователи в училищата“  се организират от проекти в рамките на Европейската нощ на учените през цялата година и включват презентации в училища, практически експерименти, посещения на лаборатории, игри, дискусии и ролеви игри. До края на 2024 г. се очаква инициативата да достигне до повече от 2 400 училища с над 224 000 ученици.

Тези две водещи инициативи, финансирани по линия на дейностите „Мария Склодовска-Кюри“, предоставят възможност за нагледно илюстриране на това как европейските научни изследвания допринасят за благоденствието на гражданите, борбата с изменението на климата, постигането на целите за устойчиво развитие и насърчаването на по-здравословна околна среда и по-здравословен начин на живот за европейските граждани.

Данни

Дата на публикуване
27 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България