Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин14 Юли 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Отклоняване на вниманието и създаване на разделения

Looking for Distractions and Driving Divisions
EUvsDisinfo

В опит да отвлекат вниманието от украинската контраофанзива и последиците от бунта на Пригожин, контролираните от Кремъл дезинформационни медии усилено пишат за срещата на върха на НАТО във Вилнюс и за решението на САЩ да доставя касетъчни боеприпаси на Украйна. Целта е очевидна: да се сее разделение между съюзниците на Украйна и да се отвлече вниманието от назряващите проблеми в самата Русия.

Почти три седмици след марша към Москва на Пригожин и хората му от ЧВК „Вагнер“ с бунтовнически, макар и донякъде неясни искания, медийната мрежа на Кремъл остава много предпазлива в отразяването на тази тема. Когато се сблъскат с неудобната реалност, източниците на дезинформация често прибягват до типичната си манипулационна тактика на отвличане на вниманието.

Разсейване „на върха“

През седмицата Кремъл използва няколко събития за тази цел, сред които срещата на върха на НАТО във Вилнюс. НАТО отдавна е главна мишена в мерника на кремълската дезинформация. Съюзническите държавни и правителствени ръководители се срещнаха в литовската столица и темата за Украйна зае челно място в дневния им ред. Близките до руското правителство медии активно се възползваха от срещата за отклоняване на вниманието и за заблуда на аудиториите си. Нека разгледаме как тези медии се опитаха да отразят събитието.

„Неблагодарният“ Киев

Очевидната цел на руската дезинформация е преди всичко да подкопае съюзническата подкрепа за Украйна като представи Киев и президента Зеленски като огорчени и неблагодарни към техните западни партньори. Макар да е вярно, че Зеленски изрази известно разочарование преди срещата на върха, присъствието му във Вилнюс и изявленията след срещата  със съюзниците бяха знак за всичко друго, но не и за огорчение. Несъмнено Кремъл от години се опитва да разклати украинския суверенитет и  западната подкрепа и в този смисъл не беше изненада, че кремълските медии се опитаха да омаловажат изразената във Вилнюс подкрепа за Украйна.

Пак в този контекст, глашатаите на дезинформацията допълниха наратива за „уморения от Украйна Запад“ с твърдения, че контранастъплението на Украйна се е провалило. Това е още един подъл опит да се представи Украйна като загубена кауза и да се разубедят нейните съюзници да подкрепят борбата й за свобода.

От „НАТО е заплаха“ до „Западът е слаб“

Друг ъгъл на проправителствената дезинформация от Русия, на който станахме свидетели тази седмица, беше представянето на действията на НАТО – в частност подкрепата за Украйна – като ескалиращи и русофобски: една впрочем твърде позната тактика. Непосредствено преди обявяването на решенията от срещата на високо равнище, кремълските медии насаждаха страх и предупреждаваха за „силно негативните последици“ за Европа от тази среща. Те също отправиха почти директни заплахи за пряка конфронтация с Русия.

Някои медии се опитаха да изострят усещането за разделение в рамките на Алианса – те описаха подкрепата за Украйна като непримирим проблем, разкриващ „слабостта на съюзниците“ и „разцепващ НАТО“. Тази стратегия нагледно показва как дезинформационното махало на Кремъл може лесно се люшка от „НАТО е екзистенциална заплаха“ до „Западът е слаб“ в зависимост от това какво служи най-добре за целите на манипулацията в дадения момент.

Крокодилски сълзи

Другата тема, която привлече вниманието на приближената до Кремъл мрежа за манипулация, беше трудното решение на САЩ за доставка на касетъчни боеприпаси за защитаващата своите земи и граждани Украйна.

Някои руски коментатори побързаха да пролеят крокодилски сълзи и заклеймиха рисковете, които касетъчните боеприпаси носят за цивилното население в Украйна. Може би най-циничният от всички беше Владимир Соловьов, известен с безапелационната си подкрепа за използване на  ядрени удари срещу цивилни: в опит да предизвика чувство на вина и пацифизъм, той направи аналогия с бомбардировките над Камбоджа по време на Виетнамската война. Други се престараха дотам, че да твърдят как Украйна вече използвала споменатия тип боеприпаси, за да обстрелва цивилни в района на Запорожие.

Имаше и медии, които – на принципа „по-католик и от папата“ – привидно осъдиха използването на касетъчни боеприпаси като военно престъпление, а същевременно използването им именно от Русия във войната срещу Украйна е подробно документирано, а Русия умишлено и редовно нанася удари по цивилното население в Украйна с други средства, включително използвайки безразборно фосфорни бомби.

Други теми, които попаднаха в тазседмичния обзор на дезинформацията:

Източник: EUvsDisinfo 

Данни

Дата на публикуване
14 Юли 2023 г.
Автор
Представителство в България