Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия1 Hоември 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Посещение в Украйна на комисар Симсон, с цел увеличаване на подкрепата за енергийната система на Украйна

Visit of Kadri Simson, European Commissioner, to Ukraine

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон посети Украйна на 1 ноември, за да обсъди с президента Володимир Зеленски, министъра на енергетиката Герман Галущенко и международните партньори незабавната конкретна подкрепа за пострадалия ѝ енергиен сектор. Постоянните и целенасочени атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура през последните седмици и месеци засегнаха над 30 % от енергийната система на страната.

ЕС, заедно с държавите членки и частни дружества, достави на Украйна енергийно оборудване за извънредни ситуации на стойност милиони евро, но равнището на подкрепа трябва да бъде увеличено с оглед на нарастващите атаки на Русия. В допълнение към необходимото оборудване бяха предоставени 25,5 милиона евро за покриване на най-неотложните нужди чрез Фонда за енергийна подкрепа на Украйна, създаден от Комисията заедно с Енергийната общност. През идните дни Комисията, съвместно с Министерството на енергетиката на Украйна и Енергийната общност ще стартира специална кампания за мобилизиране на допълнителна подкрепа от частния сектор.

Това посещение е непосредствено преди началото зимния сезон и по-малко от седмица, след като Европейската комисия и Председателството на Г-7 призоваха за създаване на международен план „Маршал“ за Украйна, който да проправи пътя за незабавното и устойчиво възстановяване на страната.

В Киев комисар Симсон се срещна с президента Зеленски, за да обсъдят последните събития и как ЕС може да има водеща роля в международните усилия за ремонт и възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна. Тя също така взе участие в първото заседание на Международния енергиен консултативен съвет за Украйна (IEAC4U) — нов форум, обявен от министър Галущенко на срещата на министрите на енергетиката на ЕС в средата на октомври в Прага. 

За повече информация:

Съобщение за медиите

Солидарност на ЕС с Украйна

Заявление на председателя Фон дер Лайен на съвместната пресконференция с канцлера Шолц и министър-председателя на Украйна Шмигал на Международната експертна конференция за възстановяването на Украйна

Данни

Дата на публикуване
1 Hоември 2022 г.
Автор
Представителство в България