Направо към основното съдържание
Представителство в България
Новинарска статия28 Aвгуст 2023 г.Представителство в България

Пострадали от експлозиите в Румъния – на спешно лечение в европейски болници

Механизъм за гражданска защита на ЕС
© European Union, 2022

След смъртоносните експлозии в събота в газ станция в Креведия близо до Букурещ, Румъния поиска помощ от ЕС за лечение на пострадали с тежки изгаряния. Общо девет държави (Австрия, Белгия, България, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия и Швеция) предложиха да приемат пациенти чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Пациенти вече са пристигнали в Белгия, Италия, Австрия, Германия и Норвегия.

Комисарят, отговарящ за управлението на кризи Янез Ленарчич заяви: „Вследствие на трагедията с експлозиите в Румъния, десетки хора – включително лица, оказващи първа помощ – се нуждаят от спешна медицинска помощ. Мислите ми са с жертвите, техните семейства и с колегите им. Европейските държави реагираха незабавно с предложения за лечение на пострадалите в своите болници. Вече 12 пациенти, прехвърлени чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, получават спешна помощ в Белгия, Италия, Австрия, Германия и Норвегия. Благодаря на всички държави за солидарността им с Румъния в тези тежки часове, в които такава помощ е най-необходима. Целта ни сега е да спасим човешки животи.“

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации поддържа постоянен контакт с Румъния и органите на ЕС, за да мобилизира необходимата допълнителна помощ.

Данни

Дата на публикуване
28 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България