Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия7 Декември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Предложения за мащабна реформа на правилата за хуманно отношение към животните в ЕС

благополучие на животните

Европейската комисия предложи най-мащабната реформа за последните 20 години на правилата на ЕС за хуманно отношение към животните по време на превоз. Също така се предлагат за първи път нови правила за хуманно отношение към кучетата и котките, които се развъждат, отглеждат и търгуват като домашни любимци за икономически цели.

Предложенията бяха представени от Марош Шефчович, изпълнителен заместник-председател, отговарящ за Европейския зелен пакт и Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Относно правилата за транспортирането на животни се предлага:

  • Съкращаване на времето за пътуване: при дълги пътувания животните трябва да бъдат разтоварвани за известно време за почивка, хранене и поене.
  • Увеличаване на минималното пространство между животните.
  • Въвеждане на строги условия за превоз при екстремни температури.
  • Затягане на правилата за износ на живи животни от Съюза.
  • Позициониране на превозните средства в реално време чрез централна база данни.

Относно хуманното отношение към домашните любимци:

  • За първи път в целия ЕС ще се прилагат единни минимални стандарти за развъждането, настаняването, грижите и лечението на кучетата и котките.
  • Ще се въведе задължителна идентификация и регистрация в национални бази данни с цел борба с незаконната търговия и по-добър контрол на условията за хуманно отношение към животните в развъдниците.
  • Строгите изисквания за проследимост, наред с автоматизирани проверки на продажбите онлайн, ще помогнат на органите да контролират развъждането и търговията, а на купувачите – да проверяват дали идентификацията и регистрацията на животните са правилни.
  • Държавите членки ще трябва да предложат обучение на лицата, боравещи с животни, а всеки, който купува куче или котка, ще бъде осведомен колко важно е да бъде отговорен собственик.
  • Вносът на кучета и котки ще трябва да отговаря на равностойни стандарти за хуманно отношение.

Обявените днес предложения са в рамките на стратегията „От фермата до трапезата“ — програмата на Европейския зелен пакт за устойчиво селско стопанство и производство на храни.

Наред с това, в отговор на европейската гражданска инициатива “Европа без кожи”, в която се призовава за забрана на отглеждането на животни за добив на кожа, Комисията възложи на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) да изготви научно становище относно хуманното отношение към животните, отглеждани за добив на кожа.

Повече информация ще откриете в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
7 Декември 2023 г.
Автор
Представителство в България