Направо към основното съдържание
Представителство в България
Новинарска статия20 Hоември 2023 г.Представителство в България

Представителството на ЕК в България участва в инициативата #ForOurPlanet

#ForOurPlanet („за нашата планета“)

На 17 ноември 2023 г. екипът на Представителството на Европейската комисия в България участва в засаждането на повече от 400 фиданки бял бор край село Железница, с което се включи в инициативата #ForOurPlanet („за нашата планета“) за справяне с климатичните и природни кризи в глобален мащаб. С тази обща инициатива делегациите на ЕС и представителствата на ЕК по света се стремят да насърчат хората и гражданското общество да предприемат малки стъпки и действия като засаждане на дървета,  възстановяване на влажни зони или просто внасяне на природа в дома, в градината, на балкона или дори на покрива.

Акцията за засаждане на гора в село Железница, където десетки дървета са изкоренени или пострадали поради екстремни климатични явления, бе осъществена с експертната помощ на лесовъдите от Югозападното държавно предприятие ДП (ЮЗДП), което стопанисва горски територии в седем административни области на България. Наред с екипа на Представителството на ЕК, в инициативата се включиха и участниците в десетия сезон на ТВ-предаването „Гласът на България“ и техните треньори.

Представителството на ЕК в България засажда дървета #ForOurPlanet

Горският терен, който който бе разчистен и подготвен за засаждането през месец септември, вече е дом на т.нар. „Музикална гора“, която стана част от инициативата за засаждане на 3 млрд. дървета в ЕС до 2030 г. Инициативата е в рамките на Стратегията на ЕС за горите до 2030 г. и целта й е увеличаване на количеството и подобряване на качеството на горите в Европа и тяхното по-добро опазване, възстановяване и устойчивост.

Всеки e добре дошъл да даде своя личен допринесе със засаждане на нови дървета, спазвайки основните екологични принципи – правилното дърво, на правилното място и с правилната цел. Организациите и гражданите, ангажирани с каузата, могат да картографират своите засадени дървета в инструмента MapMyTree, който проследява в реално време напредъка по постигането на целта.

Данни

Дата на публикуване
20 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България