Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия1 Aприл 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Представяне на Българска коалиция срещу дезинформацията

Обявяване на Българска коалиция срещу дезинформацията

В навечерието на Международния ден на проверка на фактите, който се отбелязва на 2 април, на пресконференция в Дома на Европа беше представена  новата инициатива „Българска коалиция срещу дезинформацията“ (#BGvsDisinfo).

Инициативата събира заедно представители на Европейската комисия, на българските власти, на медиите, проверители на факти, неправителствени организации, които обединяват усилия с цел засичане на дезинформация, обмен на информация и добри практики за противодействие и оборване на различни дезинформационни твърдения в България. Коалицията се основава на идеята, че колкото повече хора от различни заинтересовани страни следят за разпространението на невярна информация в публичното пространство, в българските медии и социални мрежи, толкова по-добре може да противодействаме на разпространението й.

Събитието бeше открито от изпълняващия длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, министъра на електронното управление Божидар Божанов, заместник-министъра на отбраната Йордан Божилов и Ралица Ковачева, главен редактор на платформата Factcheck.bg.

Цветан Кюланов отбеляза, че дезинформацията е проблем на всички държави, а не само на една конкретна държава и благодари за подкрепата от страна на правителството, неправителствения сектор, медиите за създаването на Българската коалиция срещу дезинформацията, която събира представителите на всички тези участващи страни, за да обсъждат неверни истории, които циркулират в медиите. Той подчерта и големите щети за обществото като цяло, които дезинформацията причинява като от една страна подвежда гражданите, а от друга – има сериозни икономически последици както за обикновените хора, така и за цялата бизнес среда в страната. Коалицията ще разчита на  експертизата на всички страни и партньори, за да може дезинформацията да бъде опровергавана с факти.

Към момента на обявяването й Българската коалиция за борба с дезинформацията включва повече от 60 партньори и фокусът е върху две основни теми - Украйна и COVID-19. Целта е партньорството да подобри ефективността на работата на всички участващи страни и с общи усилия да се създаде единен български фронт, който да се изправи срещу все по-сериозната заплаха, която представлява дезинформацията.

Данни

Дата на публикуване
1 Aприл 2022 г.
Автор
Представителство в България