Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия15 Юли 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Прилагане на санкциите на ЕС срещу Русия: Комисията приема предложение за пакет, ориентиран към „поддържане и хармонизация“

Съвместно предложение на върховния представител и Комисията за нов пакет от мерки за поддържане и засилване на ефективността на шестте пакета от санкции на ЕС срещу Русия.

The European and Ukrainian flags

Европейската комисия прие съвместно предложение (на върховния представител и Комисията) за нов пакет от мерки за поддържане и засилване на ефективността на шестте широкообхватни и безпрецедентни пакета от санкции на ЕС срещу Русия.

С днешния пакет за „поддържане и хармонизация“ се изясняват редица разпоредби, за да могат операторите и правоприлагащите органи в държавите членки да разполагат с по-голяма правна сигурност. С него се постига и допълнителна хармонизация между санкциите на ЕС и тези на нашите съюзници и партньори, по-специално държавите от Г-7. Не на последно място пакетът потвърждава отново решимостта на Комисията да защитава продоволствената сигурност по света. 

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: Бруталната война на Русия срещу Украйна продължава с неотслабваща сила. Затова предлагаме днес да затегнем нашите тежки санкции на ЕС срещу Кремъл, да ги прилагаме по-ефективно и да ги удължим до януари 2023 г. Москва трябва да продължи да плаща висока цена за своята агресия.

Жозеп Борел, върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заяви: Санкциите на ЕС са строги и тежки. Продължаваме да се насочваме към тези, които са близки до Путин и Кремъл. Днешният пакет отразява нашия координиран подход с международни партньори, включително Г-7. В допълнение към тези мерки, аз също ще представя предложения на Съвета за включване в списъка на повече лица и организации със замразени активи и ограничена възможност за пътуване.

По-подробно

С днешния пакет ще се въведе нова забрана за внос по отношение на руското злато, като същевременно ще се засили контролът на износа на стоки с двойна употреба и авангардни технологии. Така ще се постигне по-голяма хармонизация между санкциите на ЕС и тези на нашите партньори от Г-7. Ще бъдат засилени и изискванията за докладване с цел затягане на замразяването на активи в ЕС.

С пакета се потвърждава отново, че санкциите на ЕС по никакъв начин не са насочени към търговията със селскостопански продукти между трети държави и Русия. В същия дух текстът му изяснява точния обхват на някои финансови и икономически санкции.  

И на последно място, предлага се настоящите санкции на ЕС да бъдат удължени с шест месеца до следващия преглед в края на януари 2023 г.

Предстои пакетът да бъде обсъден от държавите членки в Съвета с оглед на приемането му.

 За повече информация

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на санкциите на ЕС срещу Русия и Беларус

Уебсайт на Европейската комисия за Украйна

Въпроси и отговори относно ограничителните мерки

Данни

Дата на публикуване
15 Юли 2022 г.
Автор
Представителство в България