Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия3 Декември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Първа копка на магистрала Русе - Велико Търново

Първа копка на магистрала Русе - Велико Търново

Днес беше даден официален старт на строителните дейности по магистрала Русе - Велико Търново. На символичната първа копка на обекта г-жа Анес Монфре, началник на отдел „България, Унгария и Словения“ в генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия, приветства участниците в церемонията с писмено обръщение.

Проектът се изпълнява в рамките на програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027, съ-финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Г-жа Монфре заяви: „С тази магистрала ще отклоним транзитния трафик от населените места и ще повишим безопасността на движението. Ще помогнем на България да спаси човешки животи и да загърби тъжния си рекорд на броя жертви в пътнотранспортни произшествия всяка година.“

С магистралата Русе – Велико Търново ще се подобрят също така връзките на местно равнище, като се свърже по-добре Северна с Южна България и България - с останалата част от Европа.

На регионално ниво и в рамките на България настоящата пътна мрежа в Северна България ограничава икономическото развитие на териториите, намалява тяхната инвестиционна привлекателност и качеството на живот за хората. Тази ос ще свърже магистралата Хемус, Дунав мост между Русе и Гюргево  и тунела Шипка през Стара планина. Така тя ще осигури по-добра връзка между Северна и Южна България, за да стимулира икономическото развитие и свързаността на целия регион и да допринесе за положителна промяна в ежедневието на много хора.

Извън България магистралата е съществена част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Тя ще свърже трансевропейските транспортни коридори Рейнско - Дунавски и „Ориент/Източно Средиземноморие“ - много важна ос север-юг за европейския транспорт - и ще сближи Североизточна Европа с Гърция и Турция, Балтийско море и Средиземно море.

Г-жа Монфре изказа задоволство, че европейската кохезионна програма в областта на транспорта в България ще подкрепи това важно начинание с 1.8 милиарда лева и пожела на всички участници в процеса: „На добър час, спорна и безопасна работа!

 

Данни

Дата на публикуване
3 Декември 2023 г.
Автор
Представителство в България