Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия24 Февруари 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Разобличаване на дванадесет мита относно войната на Русия в Украйна

12 мита относно войната на Русия в Украйна
EUvsDisinfo

Измина година, откакто Русия започна непровокирана агресивна война срещу своя мирен съсед Украйна и показа на света истинското лице на имперските амбиции на Кремъл. Днес Украйна все още се бори, все още не се предава и все още е решена да надделее над руската агресия.

Русия се подготвяше за войната си срещу Украйна, като разпространяваше митове за тази страна. Доста преди пълномащабното нашествие на 24 февруари 2022 г. постоянен поток от дезинформация постилаше пътя за руската военна агресия. В хода на войната ние непрекъснато следим и разкриваме прокремълската дезинформация. В настоящия обзор ще разобличим някои от водещите митове за войната, които активно се разпространяват от прокремълската екосистема за дезинформация.

Мит: руската победа във войната е неизбежна. Или Русия ще спечели войната, или конфликтът ще доведе до Трета световна война. Западната военна подкрепа за Украйна ескалира ситуацията и удължава страданието. Единственият път към мира е демилитаризацията на Украйна.

Забележителната съпротива, решителност и несломим дух на Украйна доказаха многократно, че перспективите на Кремъл в агресивната му война срещу Украйна предвещават всичко друго, но не и победа. Светът се дистанцира от Русия, като поиска незабавно прекратяване на офанзивата в Украйна и безусловно изтегляне на руските сили зад международно признатите граници на Украйна. Откакто Русия даде началото на своята непровокирана „тридневна война“, Украйна успешно спря настъплението на нашествениците, обърна хода на събитията и освободи значителна територия, която бе временно под контрола на руската армия. Украинските войски също така сериозно омаломощиха руските военни сили

Отпорът на Украйна на всеобхватната агресия ни показа какво означава истински непреклонен дух. Западната военна подкрепа за Украйна е от решаващо значение на бойното поле, като помага на Украйна да отстоява правото си на самоотбрана, залегнало в Устава на Организацията на обединените нации.

Руските предложения за прекратяване на огъня или за мирни преговори не са искрени, а са само трикове за залъгване на обществеността. Разгледани внимателно, те бързо разкриват империалистическите искания на Русия към Украйна да се предаде и да отстъпи повече от своята територия и суверенитет.

Истинският път към мир е пълното изтегляне на руските сили зад международно признатите граници на Украйна и пълното прекратяване на агресивната политика на Русия. Русия започна непровокирана война в Европа при крещящо незачитане на международното право, и по-специално на Устава на ООН. Мирът не може да бъде постигнат, като Украйна бъде оставена невъоръжена срещу силно милитаризираната Русия, която отрича нейния суверенитет и не крие призивите на пропагандата за геноцид на украинците.

Мит: Русия е във война със Запада. Украйна е само марионетка на НАТО и бойно поле. Русия се защитава срещу агресора Украйна.

Русия започна пълномащабно нашествие в Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава Украйна се защитава. Невярното твърдение, че Украйна е агресор, е класическа прокремълска тактика за манипулиране, така че да се представи Русия като жертва и да се отклони вниманието на обществеността от нейната агресия. Въпреки че това послание е очевидно абсурдно за по-голямата част от света, за все по-херметизираната информационна среда в Русия то служи като събирателен призив за мобилизиране на обществена подкрепа за авторитарните политики на Кремъл.

Прокремълската дезинформация, в която лъжливо се твърди, че Русия се бори със Запада в Украйна, започна да циркулира усилено, след като Украйна стартира успешна контраофанзива срещу руските нашественици. Прокремълските специалисти са особено склонни да пускат в употреба това послание винаги когато Украйна получава военна подкрепа от западните си партньори или когато Русия губи своя контрол над временно окупирани територии в Украйна. Нито ЕС, нито Запада, нито НАТО са обявили война на Русия. ЕС, САЩ и много държави — членки на НАТО, предоставят на Украйна военна помощ, за да се помогне на Украйна да отблъсне непровокираната руска агресия, но те не участват в сраженията.

Мит: Украйна се стреми към придобиването на ядрени оръжия, извършва нападения срещу ядрената инфраструктура за граждански цели и крие оръжия в атомни електроцентрали. Украйна работи по „мръсна бомба“. За Русия би било легитимно да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна.

Въпреки че тук има много за избистряне, цялостната тактика е ясна. Насаждането на страх има за цел да използва неприязънта, която по понятни причини ядрените оръжия предизвикват у аудиторията, а все по-войнствената ядрена реторика, насочена срещу Украйна, е неизменна червена нишка, която минава през кремълската пропаганда на войната.

Въпреки постоянните обвинения от Кремъл, няма доказателства, че Украйна някога е работила за създаването на ядрени оръжия, които да се използват срещу Русия или някой друг. Всъщност Украйна е държава, свободна от ядрено оръжие от 1994 г., когато тя подписа меморандума от Будапеща. Тя е една от малкото държави в света, отказала се от ядрен арсенал, като премахна оръжията, наследени от Съветския съюз. Русия, от друга страна, за удобство забравя ангажимента, който пое при подписването на договора, потвърждаващ, че ще зачита независимостта, суверенитета и границите на Украйна.

Кремъл също така бързо пуска в употреба темата за ядрените оръжия, за да отклони вината от себе си, да отправи тънко забулени заплахи или да прибегне до ядрен шантаж в подкрепа на своята агресия. Създаването на образ на поставено на тясно животно, което обаче разполага с ядрени оръжия (както винаги подчертават прокремълските демагози), работи в полза на Кремъл.

Русия използва своите обвинения срещу Украйна, че тя се опитва да създаде „мръсна бомба“като претекст за по-голяма ескалация. Украйна покани МААЕ да разследва обектите, за които Русия твърди, че се използват за разработването на „мръсна бомба“. МААЕ не откри никакви доказателства, че Украйна разработва ядрени материали, които да се използват срещу Русия.

Твърденията, че Украйна целенасочено нанася поражения на собствената си гражданска ядрена инфраструктура, са също толкова неоснователни. В действителност Украйна и САЩ многократно се опитваха да разсеят напрежението около Запорожката атомна електроцентрала. Русия предприе много безразсъдни действия, насочени срещу това съоръжение. Тя разположи военно оборудване и войски в нейните помещения, използва околностите ѝ като база за изстрелването на реактивни снаряди и ракети, пое фактически контрола над съоръжението и прекъсна връзката към неговия главен електропровод множество пъти. МААЕ не потвърди украински бомбардировки или нападения срещу електроцентралата нито преди, нито след обвиненията в този смисъл от Кремъл.

Мит: цяла Европа подкрепяше нашествието на нацистка Германия в Съветския съюз, точно както сега Европа подкрепя нацистка Украйна. Русия продължава Великата отечествена война в Украйна, за да се избави света от нацистите. 

В продължение на години наблюдаваме отблизо задействането на „призрака на нацизма“ в подкрепа на Кремъл. Кремъл използва последователно този удобен и неизменен елемент на дезинформация по време на цялата война, за да обезчовечи и охули украинците. Путин представя Русия като съвременен победител над нацизма, като това е класически пример за трансфер — начин за Кремъл да прехвърли другиму вината за собствените си разрушителни действия.

Обвиненията, че цяла Европа е подкрепяла нашествието на нацистка Германия в Съветския съюз, са повече от странни. Те обръщат историята с главата надолу. Всъщност през 1942 г. антихитлеристката коалиция включваше 26 държави, както и правителствата в изгнание на окупираните европейски държави. Позоваването от страна на Русия на борбата против нацизма с цел да се предизвика силна психологическа или емоционална реакция е не само манипулативно, но и направо смехотворно, особено като се има предвид завоят на Кремъл към открито антисемитска реторика. 

Мит: Украйна е изкуствено създание, а не суверенна държава. Украинските земи са исторически руски земи. Хората, които ги населяват, са изразили свободно политическата си воля да се върнат към Русия и патриотично задължение на Русия е да ги освободи и защити.

Украйна е суверенна държава със собствена идентичност и дълга история. Отричането на държавността и суверенитета на Украйна е още едно рутинно послание, пълно с дезинформация, което прокремълските специалисти от години прокарват. Когато Русия се опита да оправдае незаконното заграбване на земя, като проведе фиктивни референдуми във временно окупираните територии на Украйна, не беше изненадващо, че прокремълската екосистема за дезинформация се впрегна в действие, за да оспори наново суверенитета на Украйна.

Прокремълските специалисти често използват исторически ревизионизъм като тактика за манипулиране, за да насочват обществения дискурс в подкрепа на настоящите политики на Кремъл, включително опитите за незаконно анексиране на временно окупираните територии в Украйна. Фиксидеята на Путин за пренаписване на историята е също толкова добре документирана.

Нямаше нищо свободно или демократично във фиктивните референдуми. Гласоподавателите бяха принуждавани да гласуват, като въоръжени войници вървяха от врата на врата, за да събират гласове, в пряко противоречие с конституцията на Украйна. Целият процес беше в нарушение на международното право и беше осъден от резолюциите на ООН относно анексирането. Решението относно анексирането онагледява империалистическия характер на водените от Русия военни действия.

Мит: Русия се бори в Украйна срещу западния империализъм и неоколониализъм, за да създаде многополюсен световен ред, в който държавите не се намесват във вътрешните работи на другите.

Режимът на Кремъл отдавна се опитва да се представи пред обществеността като антиимпериалистически и антиколониален. Бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна обаче разкри собствените ѝ имперски и колониални амбиции спрямо съседните ѝ държави в Европа, Кавказ и Азия.

Със започването през 2014 г. на войната в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим през същата година и началото на пълномащабно нашествие през 2022 г. Русия грубо наруши международното право и Устава на ООН, застрашавайки световния мир, глобалната сигурност и стабилност.

На 2 март 2022 г. Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство резолюция, с която отхвърли бруталното нашествие на Руската федерация в Украйна и изиска Русия незабавно да изтегли силите си и да спазва международното право.

През октомври 2022 г. Общото събрание на ООН гласува категорично да осъди опитите на Русия да анексира четири временно окупирани региона в Украйна след фиктивни референдуми.

Всеобщото осъждане на военната агресия на Русия срещу мирен съсед показва, че Русия е сама и изолирана.

Мит: Украйна от години извършва геноцид в Донбас, а Русия трябваше да се намеси, за да защити хората. Освен това Украйна провежда операции под фалшив флаг и инсценира зверства, за да обвини Русия в извършването на военни престъпления.

Обвиненията срещу Украйна за извършването на военни престъпления и геноцид вероятно са една от най-отблъскващите лъжи на прокремълската дезинформация. Геноцидът е умишленото и системно унищожаване на група хора поради тяхната етническа принадлежност, националност, религия или раса. В Украйна такъв план не съществува и никога не е имало доказателства в подкрепа на твърденията на Русия.

Един от най-явните примери как Русия проектира собствените си престъпления върху Украйна се отнася до зверствата, извършени от руските войници в Буча. Обвинението, че Украйна е провела операции под „фалшив флаг“, за да хвърли вината върху Русия, е също толкова безочливо, колкото и невярно. За разлика от това вече бяха разследвани военните престъпления на Русия в Буча, Ирпин, Мариупол и много други места.

Освен това са добре документирани умишлените руски нападения срещу цивилни граждани и инфраструктура, включително училища, болници и жилищни квартали, например в Чернигов, Мариупол, Харков и на други места. Според Службата на ООН по правата на човека те биха могли да представляват военни престъпления. 

Мит: Русия води свещена война срещу безбожни сатанисти в Украйна, за да защити християнството и традиционните ценности.

Макар че това обвинение може да звучи изключително неправдоподобно, Русия често е обявявала, че води свещена борба срещу самия дявол, за да оправдае войната си срещу Украйна. В първите седмици и месеци на войната Кремъл използваше намеци за нечистия съюз на Украйна с подземните сили, за да обясни липсата на напредък на Русия на бойното поле. 

Често прокремълските специалисти по дезинформация, особено Владимир Соловьов, разпространяват подобни послания за дезинформация заедно с неоснователни обвинения срещу Украйна, която се опитвала да разруши православната църква. Тази манипулативна тактика набра скорост през 2019 г., когато православната църква на Украйна получи статута на независима църква, и отново през ноември 2022 г., когато украинското правителство обяви, че ще изготви закон за забрана на църквите, свързани с Русия.

Демонизирането на Украйна и нейните западни поддръжници като безбожни езичници върви ръка за ръка с прокремълската дезинформация как Западът иска да унищожи „традиционните ценности“. Заедно те обрисуват Русия като пазител на тези ценности. Това невярно послание, че се защитават застрашени ценности, е пропито от хомофобия, често на ръба на отявлена реч на омразата.

Мит: САЩ са финансирали, разработили и осъществили тайни програми за разработване на биологични оръжия в лаборатории в Украйна, като изпитват биологични оръжия върху местното население и въоръжават Украйна с биологични оръжия за нападение срещу Русия.

Изфабрикуваните истории за „нелегални американски лаборатории за биологично оръжие“ са класически пример за съчетаването на конспиративни теории с тактики за сплашване, които Кремъл използва толкова често, за да отвлича вниманието и обърква. Първоначално използвана, за да възпрепятства партньорството между САЩ и Украйна, целящо намаляване на биологичните заплахи, прокремълската структура за дезинформация рециклира старата кампания за дезинформация, за да оправдае непровокираното нашествие на Русия в Украйна.

С прокремълската дезинформация се прави опит да се размие границата между биологичните оръжия и биологичните изследвания, като се насажда страх и същевременно се дискредитира Украйна. Авторитетни източници, включително върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу, многократно опровергахатвърденията, че финансираните от САЩ биологични лаборатории в Украйна се използват за военни цели..

Мит: ЕС не може да оцелее без руските енергийни ресурси. САЩ накараха ЕС да приложи политики, които доведоха до световна енергийна криза, тъй като енергийните дружества в САЩ извличат ползи от тази криза. 

Кремъл отдавна използва енергията като оръжие във външните си отношения и разпространението на дезинформация е неразделна част от тази тактика. Само че този път руският опит за сплашване на ЕС със спирането на газопотока произведе резултат, точно обратен на замисъла на Кремъл. Когато Русия поиска от Европа да избере между Украйна и руската енергия, европейският отговор беше недвусмислен — Украйна.

ЕС и неговите държави членки бързо предприеха множество контрамерки, за да повишат енергийната сигурност, като например плана REPowerEU и плана „Да пестим газ за безпроблемна зима“, който предвижда доброволно намаляване на търсенето на природен газ с 15 %. Подземните запаси на газ в ЕС бяха запълнени до над 95 % от капацитета си, много повече от предвидените 80 % до крайния срок на 1 ноември 2022 г. Европа беше готова да посрещне зимата и успя да устои на енергийния шантаж на Русия.

Освен това с прокремълската дезинформация се прави опит да се вбие клин в трансатлантическото единство, като се обрисува невярна картина за изгубения суверенитет на ЕС. По-конкретно бяха разпространени твърдения как САЩ са подчинили ЕС и се възползват от сътресенията на световните енергийни пазари. Диверсификацията на енергийните доставки обаче е крайъгълен камък на енергийната политика на ЕС. Тя спомага за повишаване на европейската енергийна сигурност, за предотвратяване на монополизирането и за въвеждане на по-голяма конкуренция на енергийния пазар.

Мит: ЕС причини недостиг на храни в световен мащаб, като забрани руските селскостопански продукти и торове. Русия не носи отговорност за световната продоволствена криза. ЕС задържа цялото зърно от Украйна, като оставя другите държави да гладуват.

С нахлуването си в Украйна Русия на практика прекъсна достъпа на украинските продукти до световните пазари и изостри световната инфлационна криза. Действията на Русия подхранват високите цени на енергията и торовете по света, което оказва особено въздействие върху Африка и най-уязвимите държави, но също така засяга в нарастваща степен и други региони и държави.. 

В световен мащаб конфликтите, изменението на климата и трайните последици от COVID-19 оказват опустошително въздействие върху продоволствените системи и хората, които разчитат на тях. Непровокираната агресия на Русия срещу Украйна обаче значително изостри тези предизвикателства и уязвимости.

С обстрелването на украинската енергийна, водна и транспортна инфраструктура, изгарянето на реколтите и кражбата на украинско зърно, унищожаването на украинското селскостопанско оборудване и хранилищата за гориво и минирането на земеделска земя Русия подкопа в дългосрочен план производството на храни в Украйна и нейния капацитет за износ.

Освен това Русия продължава да прилага експортни такси и експортни квоти както за торовете, така и за зърнените култури като пшеницата, сместа от пшеница и ръж, ръжта, ечемика и царевицата.

Санкциите на ЕС изрично изключват доставките на храни и торове: няма санкции за руския износ на храни за световните пазари. Всеки може да извършва дейност, да купува, да транспортира и да осигурява храни и торове, идващи от Русия. Противно на дезинформацията на Русия, нито една държава — членка на ЕС, не блокира даряването на руски торове на нуждаещи се държави.

Според ООН по-голямата част от износа на храни, улеснен чрез Черноморската инициатива за зърно, е предназначен за държави извън ЕС. Само 34 % от него е предназначен за ЕС. А 64 % от изнесената пшеница е била за развиващите се икономики.

Европейският съюз, заедно с международните партньори, е начело на глобалните усилия за справяне с продоволствената несигурност. След осъществяването на коридорите на солидарността и Черноморската инициатива за зърното цените на храните непрекъснато намаляват, като се връщат към равнищата отпреди войната.

Мит: санкциите на Запада срещу Русия са незаконни и причиняват вреди в световен мащаб. Те дестабилизират световната икономика и повишават разходите за живот на обикновените граждани по целия свят. Санкциите не оказват въздействие върху руската икономика и Русия доказа, че санкциите не работят.

Прокремълската дезинформация за ЕС и западните санкции е пример за противоречия. Санкциите са незаконна, неприемлива форма на принуда, но същевременно те не оказват никакво въздействие върху Русия. Това дезинформационно послание омаловажава въздействието на санкциите за пред обществеността в Русия и създава фалшива представа, че Западът се срива. В международен план Кремъл иска да предизвика необосновани опасения, че западните действия срещу Русия имат отрицателни глобални последици.

Всички санкции на ЕС са изцяло в съответствие със задълженията съгласно международното право. Санкциите намаляват възможностите на Русия да финансира войната и да придобива ключови компоненти за военнопромишления си комплекс. Последиците от санкциите са видими във всички основни сектори на руската икономика. През 2022 г. бюджетният дефицит на Русия се увеличи драстично, като нарасна 14 пъти. През 2022 г. икономиката намаля с 5 %. Санкциите са резултатни.

Международното решение за таван на цените на нефта има за цел да ограничи покачването на цените, предизвикано от извънредните пазарни условия. Това ще намали драстично нефтените приходи на Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Таванът на цените на нефта ще послужи и за стабилизиране на световните цени на енергията, като същевременно смекчи неблагоприятните последици за енергийните доставки за трети държави.

Санкциите на ЕС предвиждат важни изключения. Те изрично изключват доставките на храни и торове. Освен това, въпреки че европейското въздушно пространство е затворено за руски въздухоплавателни средства, държавите — членки на ЕС, могат да разрешават прелитането на руски въздухоплавателни средства през въздушното си пространство, ако това е необходимо за хуманитарни цели.

Източник: EUvsDisinfo

Данни

Дата на публикуване
24 Февруари 2023 г.
Автор
Представителство в България