Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Реч1 Mарт 2022 г.Време за четене 1 мин

Реч на председателя Фон дер Лайен на пленарното заседание на ЕП относно руската агресия срещу Украйна

Уважаема г-жо Председател на ЕП,

г-н Председател на Съвета,

г-н Върховен представител,

г-н Президент на Украйна, уважаеми Володимир,

г-н Председател на украинския парламент,

Уважаеми членове на ЕП,

Войната се завърна в Европа. Почти тридесет години след войните на Балканите и повече от половин век, след като съветските войски нахлуха в Прага и Будапеща, в сърцето на една европейска столица отново се включиха сирените за гражданска защита. Хиляди хора бягат от бомби, нощуват в спирките на метрото — като се държат за ръце, ридаят тихо, опитват се да поддържат взаимно духа си. Редици от автомобили се тълпят към западните граници на Украйна и когато на много от тях им свърши горивото, хората вземат децата си и багажа си, и вървят в продължение на десетки километри в посока към нашия Съюз. Те търсят убежище при нас, тъй като страната им вече не е безопасна. Тъй като в Украйна започна ужасяващо броене на загиналите. Мъже, жени и деца умират отново заради един чуждестранен лидер — президента Путин, който реши, че страната им, Украйна, няма право да съществува.

За Европа това е моментът на истината. Позволете ми да цитирам думите на редактора на един украински вестник — Независим Киев, публикувани точно няколко часа преди началото на инвазията: „Не става въпрос само за Украйна. Това е сблъсък между два свята, две противоположни ценностни системи.“ Тези думи са толкова точни. Това е сблъсък между върховенството на закона и върховенството на оръжието, между демокрации и автокрации, между основан на правила ред и свят на чиста агресия. Начинът, по който реагираме днес на действията на Русия, ще определи бъдещето на международната система. На карта е заложена съдбата на Украйна, но от равновесието зависи и нашата собствена съдба. Трябва да покажем мощта на нашите демокрации, силата на хората, които свободно и демократично избират своите независими пътища.

Днес Съюз от почти половин милиард души се мобилизира за Украйна. Хората в Европа демонстрират пред посолствата на Русия в целия Съюз. Много от тях са отворили домовете си за украинци, които бягат от бомбите на Путин. Позволете ми да благодаря особено на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за посрещането на тези жени, мъже и деца. Европа ще подкрепя тези хора не само през първите дни, но и през следващите седмици и месеци. Ето защо предлагаме да се задейства механизмът за временна закрила, за да им се предостави сигурен статут и достъп до училища, медицински грижи и работа. Те заслужават това. Знаем, че това е само началото. Повече украинци ще се нуждаят от нашата защита и солидарност. Ние сме и ще бъдем там.

Нашият Съюз показва единство по дух, което ме прави горда. Със светкавична скорост Европейският съюз прие три вълни от тежки санкции срещу финансовата система, високотехнологичната промишленост и корумпирания елит на Русия. Това е най-големият пакет от санкции в историята на нашия Съюз. Не предприемаме тези мерки с лека ръка, но смятаме, че трябваше да действаме. Санкциите ще имат тежки последици за руската икономика и за Кремъл. Изключваме важни руски банки от мрежата SWIFT. Забранихме също така операциите на руската централна банка — единствената най-важна финансова институция в Русия. С това се парализират милиарди чуждестранни резерви и се завърта кранчето на войната на Путин.

Второ, наша цел са важните сектори на руската икономика. Правим невъзможно за Русия да модернизира нефтените си рафинерии, да ремонтира и модернизира своя въздушен флот, както и за да получи достъп до многобройни важни технологии, от които се нуждае, за да изгради проспериращо бъдеще. Затворихме въздушното си пространство за руски самолети, включително за частните самолети на олигарсите. И не се съмнявайте — ще замразим и други техни активи, било то яхти, спортни коли или луксозни имоти.

Трето — още една безпрецедентна мярка: прекратяваме лицензите на пропагандната машина на Кремъл. Държавните медии „Россия сегодня“ и „Спутник“, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжи, за да оправдават войната на Путин и да разделят нашия Съюз. Това са безпрецедентни действия от страна на Европейския съюз и нашите партньори в отговор на безпрецедентната агресия от страна на Русия.

Всяка от тези стъпки беше тясно координирана с нашите партньори и съюзници Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Норвегия, но също така например Япония, Южна Корея и Австралия. Към днешна дата над 30 държави, представляващи значително над половината от световната икономика, също обявиха санкции и контрол на износа от Русия. Ако Путин се е стремял да раздели ЕС, да отслаби НАТО и да разруши международната общност, той постигна точно обратното.

Давам си ясна сметка, че нашата икономика също ще плати цената за тези санкции. Знам това и искам да говоря честно на хората в Европа. Издържахме две години пандемия. Всички ние искахме да се съсредоточим върху икономическото си възстановяване. Но вярвам, че хората в Европа разбират много добре, че трябва да се противопоставим на тази жестока агресия. Да, защитата на нашата свобода има цена. Но това е решаващ момент. И това е цена, която сме готови да заплатим. Защото свободата е безценна.

Инвестициите днес ще ни направят по-независими утре. Мисля преди всичко за нашата енергийна сигурност. Просто не можем да разчитаме до такава степен на доставчик, който открито ни заплашва. Ето защо се обърнахме към други световни доставчици. И те отговориха. Норвегия увеличава своя дял. През януари имаме рекордна доставка на втечнен природен газ. Строим нови терминали за втечнен природен газ и работим по междусистемни връзки. Но в дългосрочен план преминаването ни към възобновяеми енергийни източници и водород ще ни направи наистина независими. Трябва да ускорим екологичния преход. Тъй като всеки киловатчас електроенергия, произведена в Европа от слънцето, вятъра, водата и от биомаса, намалява зависимостта ни от вноса на руски газ и друга енергия. Това е стратегическа инвестиция. Освен това нашата по-малка зависимост означава и по-малко пари за военния арсенал на Кремъл.

С решителност Европа може да отговори на предизвикателството. Същото важи и за защитата. Европейската сигурност и отбрана се развиха повече през последните шест дни, отколкото през последните две десетилетия. Повечето държави членки обещаха доставки на военно оборудване за Украйна. Германия обяви, че ще постигне целта от 2% на НАТО във възможно най-кратък срок. А нашият Съюз за първи път използва европейския бюджет за покупка и доставка на оръжие за държава, която е обект на нападение. Отбраната на Украйна ще бъде подкрепена от 500 милиона евро от Европейския механизъм за подкрепа на мира. В един първоначален пакет ще добавим към тях още най-малко 500 милиона евро от бюджета на ЕС за справяне с хуманитарните последици от тази трагична война както в страната, така и за бежанците.

Това е повратен момент за нашия Съюз. Не можем да приемаме нашата сигурност и защитата на хората за даденост. Трябва да се застъпваме за тях. Трябва да инвестираме в тях. Трябва да поемем своя справедлив дял от отговорността.

Настоящата криза променя Европа. Русия обаче също е достигнала кръстопът. Действията на Кремъл сериозно вредят на дългосрочните интереси на Русия и нейния народ. Все повече руснаци също разбират това. Те демонстрират за мир и свобода. А как Кремъл реагира на това? Като задържа хиляди от тях. Но в крайна сметка стремежът към мир и свобода не може да бъде заглушен. Освен танковете на Путин има и друга Русия. Протягаме приятелска ръка към тази друга Русия.

През последните дни независимата Украйна е изправена пред най-тъмния си час. В същото време украинският народ издига факела на свободата за всички нас. Те показват огромна смелост. Те защитават живота си. Но те също така се борят за универсални ценности и са готови да загинат за тях. Президентът Зеленски и украинският народ са истинско вдъхновение. Когато говорихме за последен път, той ми разказа отново за мечтата на своя народ да се присъедини към нашия Съюз. Днес ЕС и Украйна са по-близо от всякога. Все още има дълъг път напред. Трябва да сложим край на тази война. И трябва да говорим за следващите стъпки. Но съм сигурна — никой в тази пленарна зала не може да се съмнява, че народ, който защитава нашите европейски ценности, принадлежи към нашето европейско семейство.

Да живее Европа. И да живее свободна и независима Украйна.

My z vamy. Slava Ukraini. Mez wame. Slava Ukrainije.

 

 

Данни

Дата на публикуване
1 Mарт 2022 г.