Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Реч21 Юни 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Реч на председателя на ЕК на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон

Visit of Ursula von der Leyen, president of the European Commission, to the United Kingdom

NB! "Единственият автентичен текст е този на произнесената реч."

Министър-председателю Сунак,

Министър-председатели,

Уважаеми господа министри,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми дами и господа,

Всеки ден виждаме опустошенията, които Русия нанася на Украйна. Украинският народ преживява всевъзможни ужаси от всевъзможни посоки: от небето — огнени дъждове; от земята – гледат как градовете им потъват под вода. Русия изстрелва ракети срещу невинни цивилни граждани само защото един човек прави параноичен опит да възстанови една рухнала империя.

Всеки ден обаче виждаме и нещо друго. Лично аз го видях от първа ръка, когато за последен път посетих страната преди малко повече от месец. Видях държава, която прави всичко възможно да възкръсне от пепелта на войната. Всеки ден украинците ни показват за какво се борят и умират. Те го показват на бойното поле. Те го показват по улиците си. Те го показват в класните стаи. Те се борят за бъдещето си, за Украйна, свободна от руски нападатели, за Украйна, която решава собствената си съдба, за възстановяване и съживяване на Украйна. За малко повече от година украинците са почистили развалините от 2 000 км. пътища, възстановили са над 40 моста, обновили са 900 ЖП-гари и депа. Всичко това, докато водят война за оцеляване. Но украинците не само възстановяват това, което е било преди. Те ни показват как вече променят страната си. Украинците преосмислят бъдещето си на фона на всички загуби, болка и страдание.

Позволете ми да ви разкажа за Училище № 17 в град Ирпин. Шрапнел поврежда покрива на училището, срутва стените, счупва всички прозорци и разрушава отоплителната система. Децата се върнаха в клас в условия на немислим студ, докато местна НПО се включи с едно просто и креативно решение. Те са инсталирали слънчеви панели на покрива, така че децата да могат да се учат на топло. Тази малка, но смислена употреба на чиста енергия за връщане към нормалния живот е само един пример за това как Украйна не просто се възстановява, но преосмисля себе си.

Украйна ни зашемети и със смелостта си. Хората й ни вдъхновяват с изобретателността си. И ни възхитиха с начина, по който трансформират страната си, следвайки мечтата си. И, скъпи приятели, именно тази мечта за по-чиста, по-екологична и по-модерна Украйна ще се окаже трайното наследство на тази война. Наша отговорност е да помогнем за постигането на тази цел. Защото украинците се борят не само за своя суверенитет, но и за нас, за нашата свобода, за нашите ценности. Изобщо не можем да се мерим с тяхната саможертва. Но можем да бъдем – и сме единни, координирани и решителни, че Украйна трябва да спечели, ще спечели и ще получи нашата подкрепа не само докато е необходимо за гарантиране на мира, но и докато Украйна се превърне в страната, за която те мечтаят. Държава, която привлича чуждестранни инвестиции. Държава, която управлява бъдещето си. Държава, която е член на Европейския съюз.

Заедно ще подкрепяме Украйна не като отделни нации, а като координирана общност, организирана в рамките на иновативна платформа. Платформа, която ще насочи подкрепата към реформите и приоритетите, които ще превърнат мечтата в реалност. Днес се събираме тук, за да кажем на украинците, че мечтата им е и наша мечта. През януари създадохме Многоведомствена платформа за координация на донорите. Тя е първа по рода си в историята на международната помощ и обединява Украйна, Г-7, ЕС, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, МВФ и Световната банка. С платформата се създава единна координационна точка за международните донори, за да се гарантира, че подкрепата отива точно там, където Украйна се нуждае най-много от нея. Още тази година Европейската комисия предоставя 18 милиарда евро. Заедно с други донори ние премахнахме бюджетния дефицит на Украйна за 2023 г., така че да могат да не спира изплащането на заплати, пенсии и здравни грижи.

Това е за непосредствените нужди на Украйна. Но нека говорим за бъдещето. Вярвам, че Европейският съюз носи специална отговорност. Причината е проста: когато украинците си представят бъдещето си, те виждат знамето на Европа над техните градове. Няма съмнение, че Украйна ще бъде част от нашия Съюз. Затова днес искам да обявя две нови стъпки. Първата е свързана с реформите в Украйна и нейния път към членство в ЕС. Въпреки войната Украйна ускори програмата си за реформи с впечатляваща бързина и решимост. В Европейския съюз искаме да постигнем съответствие между усилия и отдаденост. Ето защо днес Европейската комисия представя устно новата информация за напредъка на Украйна в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, новите закони за медиите и националните малцинства. Този доклад показва, че се доближаваме до целта и ще работим с Украйна, за да преминем финалната линия. С тези реформи Украйна изпраща и силно послание към частните инвеститори: за тях ще се осигури прозрачност, справедливост и функциониращи институции, от които се нуждаят, за да инвестират в Украйна. Това е особено важно, тъй като частният сектор също трябва да се засили. Тъй като именно частният сектор, със своя безценен експертен опит и финансова мощ, ще помогне на Украйна да реализира мечтите си.

И именно това ме води до последната тема. Стремежът ни е да съчетаем украинските реформи с европейски инвестиции. За всяка стъпка, която Украйна прави към нас, и Европейският съюз трябва да прави съответна стъпка към Украйна. Вчера Комисията предложи да се създаде нов Механизъм за Украйна в рамките на бюджета на ЕС. Тя ще осигури постоянна финансова подкрепа до 2027 г. Механизмът ще бъде финансиран по три начина: с безвъзмездни средства от бюджета на ЕС; със заеми, отпуснати на капиталовите пазари; и евентуално с постъпления от руски активи под запор. Ще представим предложение за тези активи преди лятната ваканция. Какви са очакваните нужди в момента? До 2027 г. оставащият бюджетен дефицит на Украйна възлиза на около 60 милиарда евро. Нуждите от бързо възстановяване възлизат на около 50 милиарда евро. Това означава общо 110 милиарда евро до 2027 г., които не са покрити. Поради това вчера предложих на държавите — членки на ЕС, да покрият 45 % от тази разлика — общо 50 милиарда евро за Украйна. Ще работим с Украйна по съответен план за инвестиции и реформи. Този план би могъл също така да се превърне в опора за всички международни донори, включително частния сектор. Това ще ни помогне да координираме и да постигнем максимално въздействие. Ето какво имаме предвид, когато заявяваме, че сме с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Уважаеми дами и господа,

Путин разклати мира на нашия континент на 24 февруари 2022 г. Но той също сякаш задейства пътя на Украйна към мечтата ѝ. Наша работа — наш дълг — е да гарантираме на украинците, които са платили с цената на такава голяма жертва, че това преосмислено бъдеще ще се превърне в реалност — тухла по тухла, къща по къща, училище по училище. Ние сме на страната на Украйна дългосрочно.

Слава на Украйна,

Да живее Европа!

Видеозапис на речта можете да откриете тук.

Данни

Дата на публикуване
21 Юни 2023 г.
Автор
Представителство в България