Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин15 Юни 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Руската стая с криви огледала

Russia's Twisted Hall of Mirrors
EUvsDisinfo

Изминаха повече от 15 месеца, откакто Русия започна своята „тридневна специална военна операция“ срещу Украйна. Войната се проточва, а изгледи за победа на агресора няма. Затова на Кремъл му се налага да измисля все нови и нови оправдания защо нищо не върви по план.

Сред най-пресните примери от кремълската дезинформационна мрежа се откроява твърдението, че украинските войници взимат наркотици, които ги превръщат едва ли не в съвременни викинги-воини: „дрогата прави войниците устойчиви на обстрел и е толкова силна, че дори да ги повали куршум в крака, те стават и продължават да вървят, сякаш не изпитват болка”. Тези митове обикновено вървят в пакет с твърдения, че Украйна от години изпълнявала военно-биологични програми и разработвала психоактивни лекарства за бойна употреба.

Всъщност руските приказки за чудодейни лекарства изобщо не са нови. Миналия август началникът на силите за радиационна, химическа и биологична защита на руската армия намекна, че украинските войници използват лекарства, които като страничен ефект предизвикват прекомерна агресия, с която се обяснявала тяхната „изключителна жестокост към цивилното население“. Такива обвинения се правеха неоснователно и по време на Оранжевата революция.

Мъглата на военната машина

Да се всява объркване и деморализиране на врага е неразделна част от всяка военновременна пропаганда. В опит да демонстрират военната „мощ“ на Русия и да обезсърчат украинците, контролираните от Кремъл медии често разпространяват нелепи твърдения по адрес на украинското висше ръководство. Например многократно се е повтаряло, че президентът Зеленски е избягал от Украйна, че е извършил самоубийство или че има двойник.

Наскоро мишена на такива слухове стана шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов. На 3 юни в Telegram беше публикувано съобщение за „смъртта“ на Буданов, позоваващо се на предполагаема новинарска статия от telegraf.com.ua – който, забележете, е  украински новинарски канал. В следващите 48 часа публикацията беше повторно споделена в Telegram от най-малко 16 канала и цитирана от поне още 20. Историята беше публикувана и в Twitter. Два дни по-късно, на 5 юни, РИА Новости помести статия за слуха за смъртта на Буданов. Тази статия на свой ред беше цитирана от няколко други добре известни издания за дезинформация, контролирани от Кремъл, като News Front. Макар и новината да бе своевременно опровергана и то именно от telegraf.com.ua, можем да бъдем сигурни, че облъчването с подобни истории от страна Кремъл и неговите проксита няма да спре.

Игра на имитация

Фалшификациите от всякакъв калибър са типичен похват в манипулационния арсенал на Кремъл. Буквално този вторник френското правителство разкри мащабна кампания с руско участие за манипулиране на информация във вреда на Франция. Сложната схема е включвала създаване на фалшиви уеб страници, „клониращи“ легитимни медийни и правителствени сайтове, както и създаване на фалшиви акаунти в социалните мрежи. Разкритата от Франция кампания изглежда е продължение на операцията „Двойник“ (Doppelgänger), разкрита миналата година от брюкселската организация EU DisinfoLab съвместно с Meta.

Наскоро в полезрението ни попадна още един интересен случай. На 8 февруари анонимно лице регистрира домейна euro-press.net – страница, която се самоопределя като „официален европейски уебсайт за новини“. Както в други подобни случаи, „Europress“ не разкрива информация за своите автори, финансиране, уклон или местоположение.

Нещата взеха интересен обрат само няколко дни след регистрацията на сайта: а именно, от 10 март до днес, „Europress“ препубликува над 7000 статии с първоизточник международното издание на „Спутник“ – sputnikglobe.com, бивш sputniknews.com. Към днешна дата съдържанието на сайта се състои почти изцяло от статии на „Спутник“.

Почти сигурно е, че този уебсайт е автоматизиран и уеб-роботи публикуват материалите по много пъти, по различно време, често в рамките на един и същи ден в опит да се повиши видимостта на съдържанието на сайта в търсачките. На този етап е рано да се каже дали има пряка връзка между „Europress“ и руската екосистема за манипулиране на информация, но си струва темата да се следи, тъй като Русия има както мотив, така и средства да проведе такава операция.

Други случаи на дезинформация тази седмица:

  • Според руския президент Путин Русия постепенно и методично се ангажира с демилитаризацията на Украйна. Не, Русия води тотална агресивна война срещу Украйна. Нещо повече – Русия нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна от 2014 г.
  • Контролирани от Кремъл медии продължават да твърдят, че Украйна е разрушила язовир „Нова Каховка“ и стои зад атаката на 6 юни. Няма никакви доказателства в подкрепа на това твърдение. Това, което знаем със сигурност, е че язовир „Нова Каховка“ беше превзет от Русия в началото на нахлуването в Украйна през февруари и оттогава е под руски контрол.

Източник: EUvsDisinfo 

Данни

Дата на публикуване
15 Юни 2023 г.
Автор
Представителство в България