Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин6 Юли 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Шумът около АЕЦ „Запорожие“

Kicking Up Dust Around Zaporizhzhnia
EUvsDisinfo

Откакто Русия започна инвазията в Украйна през февруари, атомната електроцентрала в Запорожие, най-голямата в Европа, е горещ въпрос. И това е напълно разбираемо като се има предвид опитът на Русия в саботажа и подривната дейност. Не е пресилено да предположим, че Русия може умишлено да атакува електроцентралата, което би довело до голяма хуманитарна катастрофа. Разрушаването на язовир „Каховка“ допълнително усилва тези страхове. Последните сигнали, че Русия редуцира присъствието си в Запорожие, също не допринасят за смекчаване на страховете, особено след публичното заявление на украинското разузнаване от миналата седмица, че Русия планира терористичен удар срещу централата, за да отприщи критични нива на радиация и да хвърли вината върху Украйна.

Обичаен похват е за Кремъл да смесва манипулирана информация със събития „на терен“. На 27 юни руското посолство в Египет публикува два поста – един на арабски и друг на руски – в които се твърди, че Украйна планира да атакува АЕЦ „Запорожие“. В същия ден на официалния уебсайт на ТВ-канала RT Arabic и на един от неговите огледални сайтове беше публикувана статия на арабски, която повтаря същото твърдение като цитира посолството. Само за няколко часа най-малко десет новинарски сайта и няколко блога препубликуваха статията, даже в някои случаи без позоваване.

Историята не спира дотук. Очевидно в нея са „замесени“ и британските специални служби: поне така искат да вярваме „Спутник Армения“ и „Московский комсомолец“ – две небезизвестни медии, контролирани от Кремъл. Излишно е да казваме, че няма никакви доказателства, че Украйна подготвя каквито и да било провокации в атомната електроцентрала, камо ли в тандем с чужди разузнавателни служби. Една от често използваните техники за дезинформация на Кремъл е именно обвиняването на други за „операции под фалшив флаг“ и „постановки“ за нагнетяване на напрежение или прикриване на собствените незаконни действия на Русия.

И за да затворим темата за всяването на ядрени страхове: миналата седмица в интернет-пространството в Полша – точно от другата страна на границата с Украйна –  започна да циркулира снимка на предполагаема листовка със съвети за безопасност в случай на ядрена катастрофа. В нея се твърди, че западните правителства подготвят цивилното население за ядрена катастрофа. Първоначалният пост в Telegram събра близо 50 000 гледания, като бързо бе споделен от редица други Telegram-канали и на руски, и на полски.

Тази листовка е очевиден фалшификат. Първо, на официалните сайтове на полските институции няма информация, потвърждаваща твърденията. Второ, въпреки че флаерът е на полски и включва логото на полското Министерство на здравеопазването, той е написан на много лош език и е пълен с елементарни грешки.

Стари мантри за нова употреба

Месеци наред приближени до Кремъл дезинформационни медии насаждаха и пропагандираха неоснователното твърдение, че украинците изнасят човешки органи. Въпреки че твърдението бе подложено на проверки на факти и получи множество независими опровержения, в края на май се появи т.нар. документален филм на RT, озаглавен „Резервоари за бъбреци“. Филмът беше публикуван в канала RT Documentary и допълнително качен в Rumble и Odysee – две платформи за видео хостинг със слабо модериране, популярни сред разпространителите на дезинформация и вярващите в конспирации. През следващите дни видеоклипът беше качен и популяризиран чрез редица акаунти на различни платформи, включително VK и myvideo.cc.

След няколко седмици на относително затишие, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, санкционирана от ЕС за ролята й в подкрепата на войната на Русия срещу Украйна, отново вкара в употреба лъжливия наратив по време на медиен брифинг. С това тя мобилизира руския дипломатически корпус „да завърти“ още веднъж „документалния“ филм на RT по света. Първо руското посолство в Нова Зеландия публикува видеото в официалния си акаунт в Telegram на 21 юни. През следващите дни руските посолства в Австрия, Кения, Индонезия, Бруней, Албания, Швеция и Филипините се присъединиха към координираните усилия за заблуда на международната публика, популяризирайки „документалния“ филм в различни платформи.

На практика Кремъл приложи изпитаната тактика на наводняване на информационната среда, целяща да урони имиджа на Украйна на международната сцена. Това е поредният добър пример за това колко е важно да се анализират и съдържанието, и поведението. Съсредоточаването и върху двата аспекта ни позволява да открием връзки като тези, описани по-горе, както и да осветлим опитите за манипулиране на информация, които Русия прави в международен план.

Други случаи на дезинформация от седмицата:

  • „Спутник“ се опитва да ни накара да повярваме, че Украйна е загубила 680 самолета и почти 10 000 танка от началото на руската „специална военна операция“. Първо, през февруари 2022 г. украинските ВВС имаха малко над 200 самолета и хеликоптера и макар и да бяха получени допълнителни самолети от партньорите, сметката пак не излиза. Второ, твърдението за изгубените в боя украински танкове е още по-нелепо. Според независими наблюдатели, през 2022 г. Украйна е имала едва малко под 1000 танка в експлоатация и още около 1100 на склад. Така че числата, които „Спутник“ сочи, са силно преувеличени: ако им вярваме, излиза, че едва ли не руските сили са унищожили всички украински танкове взети заедно и умножени по пет.
  • Сайтът RuBaltic – част от дезинформационния арсенал на Кремъл, който пише за Прибалтика – отново разигра „нацистката карта“, твърдейки, че Западът създава нацистка коалиция срещу славянския народ на Русия и Беларус. Повтарящият се дезинформационен наратив на Кремъл за нацистите в ЕС е бил развенчаван многократно. Митът за нацистка Европа е широко използван от Путин и кремълските медии, откакто Русия нападна Украйна и незаконно анексира полуостров Крим през 2014 г.
  • Редица близки до Кремъл медии отново атакуваха Молдова с твърдението, че Западът я въвлича в конфликта в Украйна. Това е още един стар дезинформационен наратив, който се опитва да постигне две цели едновременно – да обрисува Запада като войнствен и русофобски и да етикетира Молдова като марионетна държава на Запада без собствена воля.

Източник: EUvsDisinfo 

Данни

Дата на публикуване
6 Юли 2023 г.
Автор
Представителство в България