Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия12 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Стартира капиталов механизъм за стимулиране на инвестициите в отбраната

Тиери Бретон

Европейската комисия и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) обединиха сили, за да увеличат подкрепата си за отбраната и сигурността на ЕС чрез стартирането на капиталовия механизъм в областта на отбраната.

Инициативата, която включва 100 милиона евро от Европейския фонд за отбрана и допълнителни 75 милиона евро от Европейския инвестиционен фонд ще увеличи значително инвестиционния капацитет на ЕИФ за подпомагане през следващите четири години на фондове за дялово участие и рисков капитал със стратегии, обхващащи технологии от значение за отбраната.

Очаква се тази инициатива в размер на 175 милиона евро да привлече допълнителни частни инвестиции във фондовете, които подкрепя, като по този начин мобилизира общо около 500 милиона евро в подкрепа на европейските предприятия.

Капиталовият механизъм в областта на отбраната има за цел да стимулира развитието на мрежа от частни фондове, инвестиращи в иновации в областта на отбраната. Инициативата ще бъде насочена към технологии с потенциал за двойна употреба, обхващащи както граждански, така и отбранителни приложения, за да се подкрепи допълнително сигурността на ЕС в съответствие с целите на програмата InvestEU.

Тази нова възможност за финансиране ще бъде придружена от дейности за изграждане на капацитет в подкрепа на ръководителите при разработването и управлението на техните средства.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: "С капиталовия механизъм в областта на отбраната правим първата стъпка към подобряване на достъпа до финансиране за сектора на отбраната. Тази инициатива ще допринесе за изпращането на положителен сигнал към пазара и ще стимулира частните инвестиции в подкрепа на иновациите в областта на отбраната. Тя е основен стълб на иновационната схема на ЕС в областта на отбраната, която има за цел да повиши технологичната конкурентоспособност и сигурност на Европа чрез подкрепа за процъфтяваща екосистема от стартиращи предприятия и МСП в областта на отбраната. Това е първа стъпка и ще продължим да работим с ЕИБ и ЕИФ в подкрепа на достъпа до финансиране в сектора на отбраната."

Повече информация за инициативата можете да намерите в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
12 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България