Направо към основното съдържание
Представителство в България
Реч18 Aвгуст 2023 г.Представителство в България

Световен ден на хуманитарните дейности

Съвместно изявление на върховния представител/заместник-председател Жозеп Борел и комисаря, отговарящ за управлението при кризи Янез Ленарчич по случай Световния ден на хуманитарните дейности - 19 август

2023 World Humanitarian Day
© European Union, 2022

По света все повече хора попадат все по-дълбоко в хуманитарни кризи, предизвикани от нови и продължаващи конфликти, и от последиците от извънредната ситуация в областта на климата и околната среда. Ако нуждаещите се от хуманитарна помощ сформират държава, тя ще бъде третата по големина в света. И тази страдаща общност от много хора нараства експоненциално — от началото на 2022 г. броят им се е повишил с 30 %. Сега повече от всякога хората в криза се нуждаят от хуманитарна помощ. 

Ето защо на Световния ден на хуманитарните дейности отдаваме почит на хуманитарните работници на първа линия, които рискуват живота си, за да спасят други хора и да намалят човешкото страдание — и честваме паметта на хората, които са загубили живота си в служба на другите. 

Това лято се отбелязват 20 години от опустошителното бомбено нападение срещу седалището на ООН в Багдад, при което загинаха 22 души, предимно хуманитарни работници. За съжаление от тогава насам рисковата обстановка се е влошила. Днес хуманитарните работници по света са в по-голяма опасност от всякога. Тази година нападенията срещу хуманитарни работници са довели до трагичната смърт на 62 хуманитарни работници, 33 са били отвлечени и 82 - ранени. Подобни актове са неприемливи и не трябва да се толерират. 

Защитата на цивилното население, включително хуманитарните работници, както и на медицинския персонал, е задължение съгласно международното хуманитарно право, което трябва да се спазва, включително да се гарантира безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ. 

Агресивната война на Русия срещу Украйна предизвика световна криза в областта на енергетиката и продоволствената сигурност, което доведе до влошаване на хуманитарното положение по целия свят. Станахме свидетели и на избухването на нови конфликти - като опустошителните боеве в Судан и военните преврати в Сахел - които влошават цялостната ситуация на терен. Към тази поредица се нарежда решението на Русия да прекрати Черноморската инициатива за зърното, последвано от още по-интензивни нападения срещу украински черноморски и дунавски пристанища. Прекъсването на доставките на зърно в световен мащаб ще доведе до още по-голяма продоволствена несигурност на безброй общности, като например в Афганистан, Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Судан и Йемен. 

Пред лицето на такива трайни заплахи, ние продължаваме да работим за преодоляване на нарастващото разминаване между реалните нужди и наличното финансиране в хуманитарната подкрепа. ЕС е сред водещите донори на хуманитарна помощ в световен мащаб и приканва международната донорска общност да засили ангажиментите си. 

Заедно можем да помогнем на хората, засегнати от хуманитарни кризи. Освен това можем да защитим хуманитарните работници на място, които предоставят както подкрепа, така и надежда - защита, от която тези хора отчаяно се нуждаят.

Повече информация

Съвместно изявление

Данни

Дата на публикуване
18 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България