Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия24 Mай 2022 г.Време за четене 1 мин

Трябва ли да се доверявате на проучвания на общественото мнение в Русия?

Дезинформация чрез сондажи в Русия

Днес, няколко месеца след нападението на Русия над Украйна, сред обикновените руснаци започва да цари атмосфера на страх. В резултат на законите за цензурата и репресивното поведение на руските власти, които задължават проявата на лоялност, никой не може напълно да се довери на почтеността на социологическите агенции в Русия, Беларус или което и да е друго автократично общество.

Замаскиране

Властите използват проучванията като оръжие за своите политически цели, така че обществената подкрепа по отношение на това, което прави Кремъл, трябва да бъде непоколебима. Всеки път, когато корумпирани лидери смятат, че населението може да бъде критично към техните политики, подправянето на резултатите е стандартният трик. С други думи, резултатите от анкетите са манипулирани, защото или методологията рядко отчита респондентите, които просто дават нечестни отговори от страх, или резултатите от данните са фалшифицирани.

„Факторът на страха“ се създава чрез сплашване на опозиционните гласоподаватели, обявяването на опозиционните партии за незаконни и затваряне, дори убийство на ключови опозиционни фигури. Точно както изборните резултати са предимно фалшифицирани, поради препълване на избирателните урни, „верижното гласуване “ (даване на няколко гласа в различни избирателни секции) или просто измама при преброяването на гласовете, ако управляващата класа усети, че хватката й върху властта е разхлабена.

Последните проучвания в Русия относно агресивната война срещу Украйна (която Кремъл нарича „специална военна операция“) са много показателни за тези тенденции.

На 5 март 2022 г.  Държавната социологическа агенция VTsIOM, която произхожда от Изследователския отдел на Министерството на социалните въпроси на СССР, публикува проучване, според което 84% от респондентите се доверяват на руската армия и 71 на сто от анкетираните подкрепят„специалната военна операция“.

Друг участник в тази област, Russian Field, който се очертава като независима агенция, отчита 58,8% подкрепа за действията на Русия в анкета, проведена от 26 до 28 февруари 2022 г.

Проучване, проведено от Savanta ComRes, британска агенция, на 23 февруари 2022 г., показа, че 50% от респондентите биха подкрепили използването на сила от Русия, за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО.

Изглежда, че колкото по-далеч от Кремъл е социологическата агенция, толкова по-малко подкрепа за политиката на Путин отчита. Дори 50 процента подкрепа за войната на Путин е значителна цифра, но руската държава, която все повече действа като Съветския съюз в своята тежка цензура и държавен контрол, иска да види огромно мнозинство.

Друго проучване на VTsIOM от 5 април 2022 г. показа още по-голяма подкрепа за войната - 74%, което е увеличение с 3 процентни пункта спрямо предишното проучване. Тази информация не може да бъде проверена независимо, подобно на резултатите от други анкети, проведени от свързани с правителството агенции за социологически проучвания. Забележителното е, че подкрепата за войната всъщност нараства до началото на април - времето, когато руските сили бяха изтласкани от Киев и докладите за зверствата в Буча започнаха да се появяват на 1 април, а прокремълските медии се заеха да отричат това.

Въпрос на думи

Наред с подправянето на резултатите от проучвания, начинът, по който са формулирани въпросите, е друга клопка за манипулация. Ако въпросът е за специална военна операция, тя вероятно ще получи по-силна подкрепа, отколкото ако става дума за повсеместна война.

Независимият социологически център „Левадапроучва значението на формулировките на това, което по същество е един и същ въпрос – подкрепа или не за войната на Путин и Русия в Украйна. Напомняйки на известния текст „Искат ли руснаците война?", ако във въпросите се използва „война“ или „военен конфликт“, обикновено повече от 2/3 не искат това или го отхвърлят. Това е продължение на тенденциите от 2008 г.: повечето хора наричат руската война срещу Грузия/Южна Осетия „налагане на мир“, за да получи повече подкрепа.

До известна степен всички анкети зависят от начина, по който се задават въпросите, независимо от държавата или контекста. Разлика е в създадените условия и манипулациите в Русия и Беларус.
 
Междувременно в Беларус

Беларус, който е най-близкият съюзник на Русия, стига още по-далеч, забранявайки всички проучвания на общественото мнение, с изключение на тези, проведени от оторизирани агенции в навечерието на президентските избори през август 2020 г.

През декември 2020 г. германският Център за източноевропейски и международни изследвания провежда анкета относно резултатите от президентските избори в Беларус, която показва, че 53 процента са гласували за лидера на опозицията Светлана Тихановска и 17 процента за Лукашенко. Не е изненада, че Тихановска е била принудена от режима в Беларус да напусне страната. Сега е в съседна Литва. Подкрепили са я предимно млади беларуси, живеещи в големите градове и/или работещи в частния сектор. Разликата между онлайн непрофесионалните анкети (не повече от 6 процента в полза на Лукашенко) и германското проучване (със 17 процента в негова подкрепа) може да се обясни с факта, че младите хора са по-активни интернет потребители от възрастните. Както се очаква, държавно контролираните проучвания подкрепят повече Лукашенко. 72 процента от респондентите са изразили подкрепата си за политиките на Лукашенко в анкета на аналитичния център EcooM през ноември 2021 г. Няма независимо потвърждение за тези резултати.

Бъдете скептични

Грубо казано, докато Путин и Лукашенко са на власт в Москва и Минск, на резултатите от социологическите проучвания и изборите трябва да се гледа скептично. Цифрите биха могли да варират, но подкрепата на хората за властите ще бъде огромна.
Един прост въпрос може да разклати общественото доверие в резултатите от контролираните от държавата проучвания на общественото мнение. Ако тези двама автократи наистина имат такава огромна народна подкрепа, защо изборните резултати постоянно се фалшифицират и обикновените протести биват брутално потъпквани?

Истинските цветове

Необходимо е да се излезе от порочния кръг на пропагандата, дезинформацията и манипулацията, за да се намери надежден отговор. Сега е трудно да се прецени точно колко солидна подкрепа има.

Друго твърдо измерване на подкрепата за война/конфликт/специални операции е готовността да вдигнеш оръжието и да участваш. Обикновено това символизира боен дух или морал сред войските. Колебанието на Путин и руското правителство да увеличат масово мобилизацията или наборната армия пред лицето на недостига на човешка сила в подразделенията на фронтовата линия изглежда отчасти свързано с нежеланието да се тества действителното ниво на народна подкрепа и отчасти с трудността бързо това да се превълне в ефективна бойна мощ.

Михаил Ходорковски, бивш руски петролен магнат в изгнание, в продължение на 10 години „затворник №1 на Путин“ и по-късно основател на движението „Отворена Русия“ също е скептичен. Той вярва, че „проучвания, проведени при диктатура, особено във война, не означават нищо. Само малка част се осмеляват да отговорят и много от тях ще се страхуват да кажат това, което наистина мислят. Все пак трябва да се отбележи, че подкрепата на войната е широко разпространена. Хората знаят, че нещо не е наред, но или се страхуват да се съпротивляват, или просто не знаят как.”
 

За повече информация:

EUvsDisinfo

Данни

Референция
https://euvsdisinfo.eu/
Дата на публикуване
24 Mай 2022 г.