Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия2 Mарт 2022 г.Време за четене 1 мин

Украйна: ЕК предлага временна закрила за хората, бягащи от войната в Украйна, и насоки за граничните проверки

Европейската комисия предлага да се задейства Директивата за временната закрила с цел да се предложи бърза и ефективна помощ на хората, бягащи от войната в Украйна.

Visit of Ylva Johansson, European Commissioner, to Romania

Съгласно това предложение на бягащите от войната ще бъде предоставена временна закрила в ЕС, което означава, че ще им бъде предоставено разрешение за пребиваване и ще имат достъп до образование и до пазара на труда.

Същевременно Комисията представя и оперативни насоки, предназначени да помогнат на граничните служители на държавите членки при ефективното управление във връзка с пристигналите на границите с Украйна, като при това се поддържа високо равнище на сигурност. В насоките също така се препоръчва държавите членки да създадат специални ленти за спешна подкрепа с цел насочване на хуманитарната помощ, както и се припомня възможността за предоставяне на достъп до ЕС по хуманитарни причини.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Европа подкрепя тези, които се нуждаят от закрила. Всички бягащи от бомбите на Путин са добре дошли в Европа. Ще осигурим закрила на тези, които търсят подслон, и ще помогнем на тези, които търсят безопасен начин да се завърнат у дома.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

Данни

Дата на публикуване
2 Mарт 2022 г.