Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия18 Mай 2022 г.Време за четене 1 мин

Украйна: EK представя за краткосрочна финансова подкрепа за Украйна и дългосрочна рамка за възстановяване

EU/Ukraine Summit, 12-13/07/2017

Европейската комисия представи в съобщение планове за незабавен отговор на ЕС за преодоляване на недостига на финансиране за Украйна, както и за по-дългосрочна рамка за възстановяване. Настоящото съобщение е резултат от призива на Европейския съвет за справяне с последиците от войната в Украйна чрез целенасочени и ръководени от Европа усилия.

Удовлетворяването на нуждите на Украйна от значителна краткосрочна финансова подкрепа за поддържане на основните услуги, посрещане на хуманитарните нужди и за възстановяване на най-важната разрушена инфраструктура ще изисква съвместни международни усилия, в които Съюзът ще бъде готов да изиграе своята роля.

Международна координационна платформа — „Платформата за възстановяване на Украйна“, ръководена съвместно от Комисията, представляваща ЕС, и от украинското правителство, ще работи като висш орган за стратегическо управление, отговарящ за одобряването на план за възстановяване, изготвен и изпълнен от Украйна, с подкрепа за административния капацитет и техническа помощ от ЕС.

В подкрепа на плана за възстановяване Комисията предлага да се създаде механизмът RebuildUkraine като основен правен инструмент за подкрепа от Европейския съюз чрез комбинация от безвъзмездни средства и заеми. 

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
18 Mай 2022 г.