Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия15 Mарт 2022 г.Време за четене 1 мин

Украйна: ЕС постига съгласие по четвъртия пакет от ограничителни мерки срещу Русия

Европейската комисия приветства днешното одобрение от страна на Съвета за приемане на четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на нейната брутална агресия срещу Украйна и нейния народ.

Demonstrations in Ljubljana in support of Ukraine

Тези санкции ще допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще ограничат способността му да финансира нахлуването си в Украйна. Те бяха съгласувани с международните партньори, по-специално със Съединените щати.

Договорените мерки са, както следва:

  • Пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори — военнопромишления комплекс на Кремъл.
  • Забрана на ЕС върху вноса на тези стоманени продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на Съюза, който възлиза на приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За компенсация увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени между други трети държави.
  • Широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с ограничени изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.
  • Забрана на ЕС за износ на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), която да засегне пряко руския елит.
  • Освен това списъкът на санкционираните лица и образувания беше допълнително разширен, за да включи повече олигарси и представители на бизнес елита, свързани с Кремъл, както и дружества, осъществяващи дейност във военната и отбранителната област, които логистично и материално подкрепят инвазията. Има и нови списъци на участници, занимаващи се с дезинформация.
  • Забрана за предоставянето на рейтинги на Русия и руските дружества от агенциите за кредитен рейтинг от ЕС, както и на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до все по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук, както и в информационния документ

Данни

Дата на публикуване
15 Mарт 2022 г.