Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия2 Mарт 2022 г.Време за четене 1 мин

Украйна: санкции срещу подкрепяните от Кремъл медии „Русия днес“ и „Спутник“

Европейският съюз прие санкции срещу активите на Кремъл, използвани за дезинформация и манипулиране на информацията.

Сателитни чинии

След съобщението, направено от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в неделя, Съветът на Европейския съюз взе решение да преустанови, считано от днес, разпространението на държавните канали за дезинформация „Русия днес“ и „Спутник“ в целия ЕС.

Председателят Фон дер Лайен заяви: В тези времена на война думите са от значение. Свидетели сме на масова пропаганда и дезинформация относно тази скандална атака срещу една свободна и независима държава. Няма да позволим на апологетите на Кремъл да сипят токсичните си лъжи, оправдаващи войната на Путин, нито да сеят семената на разделение в нашия Съюз.

„Русия днес“ и „Спутник“ играят съществена и основна роля за по-нататъшното осъществяване на агресията на Русия срещу Украйна и за подкрепата за тази агресия. Това представлява значителна и пряка заплаха за обществения ред и сигурността на ЕС. И двете медии участват в координираните усилия за манипулиране на информацията, включително за дезинформация, както това е документирано още от 2015 г. от Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност.

С оглед на сериозността на положението и в отговор на действията на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна, е необходимо и в съответствие с основните права и свободи да се въведат допълнителни ограничителни мерки и да се преустановят дейностите на „Русия днес“ и „Спутник“ по телевизионно и радиоразпръскване, осъществявани в ЕС или насочени към него. Санкциите обхващат всички средства за предаване и разпространение, напр. чрез кабел, сателит, IP телевизия, платформи, уебсайтове и приложения. Спрени са всички съответни лицензи, разрешения и договорености за разпространение. Тези мерки обхващат всички държави — членки на ЕС, и са пряко приложими незабавно.

Сътрудничеството със и между независимите медийни регулатори в рамките на Групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги (ERGA) е от изключително важно значение за осигуряване на бързото прилагане на мерките от страна на операторите. Някои от регулаторите вече предприеха конкретни действия за ограничаване на руските медии, участващи в дезинформацията, манипулирането на информацията и намесата, на своите съответни територии по силата на правилата на ЕС за аудио-визуалните медии.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

Данни

Дата на публикуване
2 Mарт 2022 г.