Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Реч25 Февруари 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Урсула фон дер Лайен: "Европейският съюз е единен."

Днешните събития са повратен момент за Европа. Бомби падат върху невинни жени, мъже и деца. Те се страхуват за живота си и много от тях загиват. Всичко това се случва през 2022 г. — в самото сърце на Европа.

Special meeting of the European Council, 24/02/2022

Днешните събития са повратен момент за Европа. Бомби падат върху невинни жени, мъже и деца. Те се страхуват за живота си и много от тях загиват. Всичко това се случва през 2022 г. — в самото сърце на Европа. Президентът Путин избра да върне войната в Европа. Това представлява нахлуване с всички сили в Украйна. Това изоснови поставя под въпрос нашия мирен ред.

Днес обаче аз заявявам също така: Европейският съюз е единен. Тази вечер европейските лидери бяха напълно единодушни в осъждането на жестоките и непровокирани нападения. Сега трябва да бъдем на висотата на положението. Ще потърсим отговорност от Кремъл. Пакетът от масови и целенасочени санкции, одобрен от европейските лидери тази вечер, ясно показва това. Той ще има максимално въздействие върху руската икономика и политическия елит. Пакетът се основава на пет стълба: първият е финансовият сектор; вторият — енергийният сектор; третият е транспортният сектор; четвъртият са контролът върху износа и забраната за финансиране на износа; и накрая, визовата политика. Позволете ми да осветля някои от най-важните въпроси.

Първо, този пакет включва финансови санкции, които отрязват достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари. Сега в обхвата на мерките попадат 70 % от руския банков пазар, както и  ключови държавни дружества, включително в областта на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите на Русия по заемите, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят нейната промишлена база. Също така вземаме под прицел руския елит, като ограничаваме техните депозити, така че те да не могат повече да укриват парите си в сигурни убежища в Европа.

Вторият основен стълб е насочен към енергийния сектор — ключова икономическа област, която е от особена полза за руската държава. Нашата забрана за износ ще засегне нефта, като направи невъзможно за Русия да модернизира нефтените си рафинерии, които всъщност дадоха на Русия приходи от износ в размер на 24 милиарда евро през 2019 г.

Третата тема е, че забраняваме продажбата на всякакви въздухоплавателни средства, резервни части и оборудване на руски авиокомпании. Това ще влоши този ключов сектор на руската икономика и свързаността на страната. Три четвърти от настоящия търговски въздушен флот на Русия е построен в Европейския съюз, САЩ и Канада. Поради това те зависят в голяма степен от това.

Четвъртата точка е, че ограничаваме достъпа на Русия до ключови технологии. Ще ударим достъпа на Русия до важни технологии, от които се нуждае, за да изгради проспериращо бъдеще — например полупроводници или авангардни технологии.

И накрая, относно визите. Дипломатите и свързаните с тях групи и бизнесмени вече няма да имат привилегирован достъп до Европейския съюз.

Както винаги, тези мерки са тясно координирани с нашите партньори и съюзници. Това, разбира се, са Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Норвегия, но понастоящем към тях се присъединяват Южна Корея, Япония или например Австралия. Нашето единство е нашата сила. Кремъл знае това. И положи всякакви усилия да ни раздели, но напълно се провали. Той постигна точно обратното. Повече от всякога сме единни и изпълнени с решителност.

В заключение бих искала да подчертая, че тези събития действително бележат началото на нова ера. Трябва да бъдем много ясни в своя анализ: Путин се опитва да покори приятелска европейска държава. Той се опитва да преначертае картите на Европа със сила. Той трябва и ще се провали.

Благодаря ви!

Данни

Дата на публикуване
25 Февруари 2022 г.
Автор
Представителство в България