Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия25 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Урсула фон дер Лайен откри стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство в ЕС

Стратегически диалог за селското стопанство в ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави началото на Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство — нов форум, чиято задача е да договори обща визия за бъдещето на европейския селскостопански и хранителен сектор до лятото на 2024 г.

 „Назрял е моментът да се постигне нов консенсус относно храните и селското стопанство сред земеделските стопани, селските общности и всички други участници в агрохранителната верига на ЕС. Земеделските стопани и хранително-вкусовата промишленост в ЕС осигуряват здравословна и висококачествена храна и имат основен принос за нашата икономика, особено в селските райони. Те също така полагат огромни усилия да допринесат за нашия колективен екологичен и цифров преход. В същото време обаче те са изправени пред широк спектър от предизвикателства — от изменението на климата до инфлацията до нестабилните пазарни въздействия. С този стратегически диалог създаваме форум за представяне на ясна визия за бъдещето в полза на всички,“ заяви председателят Фон дер Лайен. 

Стратегическият диалог, председателстван от германския експерт проф. Петер Строшнайдер, обединява широк спектър от заинтересовани страни от цялата агрохранителна верига. След тази първа среща в Брюксел ще бъдат организирани поредица от тематични срещи. В диалога активно ще участват Съветът на ЕС и Европейският парламент. Това ще бъде възможност да се чуят гледните точки, амбициите, опасенията и решенията на земеделските стопани и другите заинтересовани страни.

Стратегическият диалог, обявен от председателя в нейната реч за състоянието на Съюза през 2023 г., ще разгледа предизвикателствата и възможностите като справедлив стандарт на живот за земеделските стопани и общности, подкрепа за селското стопанство, използване на знанията и технологичните иновации, както и бъдещето на европейската продоволствена система на ЕС в един конкурентен свят.

За повече информация

Съобщение за медиите

Въпроси и отговори относно стратегическия диалог за селското стопанство

Изказване на председателя Фон дер Лайен

Данни

Дата на публикуване
25 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България