Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия9 Aвгуст 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Ваксини срещу COVID-19: EK и Moderna адаптират графиците за доставка

Европейската комисия и Moderna постигнаха споразумение да откликнат по-добре на нуждите на държавите членки от ваксини срещу COVID-19 в края на лятото и през зимата. 

Vaccines

Това ще гарантира достъпа на националните органи до ваксини, включително до такива, адаптирани към вариантите (ако са получили разрешение), в момента, в който те се нуждаят от тях за кампаниите си за ваксинация, както и за да подкрепят своите глобални партньори.

Това споразумение ще адаптира договорените графици за доставка. Дозите, първоначално предвидени за доставка през лятото, сега ще бъдат доставени през септември и през есенно-зимния период на 2022 г., когато е по-вероятно държавите членки да се нуждаят от допълнителни запаси от ваксини за националните кампании и за изпълнение на своите международни ангажименти за солидарност.

Споразумението също така гарантира, че ако една или повече адаптирани ваксини получат разрешение за търговия, държавите членки ще могат да изберат да получат тези адаптирани ваксини съгласно настоящия договор.

В този контекст — по искане на някои държави членки — споразумението гарантира също така допълнителни 15 милиона бустерни дози от Moderna, адаптирани за варианта омикрон, подлежащи на разрешение за търговия в срокове, които биха позволили използването на тези дози в кампаниите на държавите членки за ваксинация. 

За повече информация

Kомисията и Moderna адаптират графиците за доставка на ваксини срещу Covid-19 (съобщение за медиите)

Стратегия на ЕС за ваксините

Безопасни ваксини срещу COVID-19 за европейците

Мерки на ЕС във връзка с коронавируса

Преглед на мерките на Комисията

Информационен документ: Как действат ваксините

Информационен документ: Ползи за здравето от ваксинацията

Информационен документ: Процесът на издаване на разрешение за употреба

Информационен документ: Безопасност в дългосрочен план

Данни

Дата на публикуване
9 Aвгуст 2022 г.
Автор
Представителство в България