Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия28 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Водите за къпане в Европа остават безопасни

Виргиниюс Синкявичюс

Според последния годишен доклад за водите за къпане, публикуван днес, 85,4% от местата за къпане в Европа отговарят на най-строгите стандарти на Европейския съюз за „отлично“ качество през 2023 г. 96% от всички официално идентифицирани води за къпане в ЕС отговарят на минималните стандарти за качество, като само 1,5 % са определени като „лоши“.

Най-голям дял на отлични води за къпане се наблюдава в Гърция, Хърватия, Кипър и Австрия. В Белгия, България, Люксембург, Малта, Австрия и Румъния всички официално идентифицирани води за къпане отговарят най-малко на минималния стандарт за качество през 2023 г.

В оценката, изготвена от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) в сътрудничество с Комисията, се подчертава къде плуващите могат да намерят безопасни места за къпане в Европа това лято. Тя е насочена специално към безопасността за къпане чрез наблюдение на бактерии, които могат да причинят заболявания при хората, а не върху общото качество на водата. 

Докладът отчита, че през 2023 г. качеството на крайбрежните води като цяло е по-добро в сравнение с вътрешните води. 89% от класифицираните крайбрежни зони за къпане са с отлично качество в сравнение с малко под 79% от вътрешните води за къпане.

Наред с тазгодишния доклад, ЕАОС публикува и актуализирана интерактивна карта и доклади по държави, както и данни за изпълнението на Директивата за водите за къпане от 2006 г.

Виргиниюс Синкявичюс, комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството заяви: „Плуването във води за къпане с лошо качество не е само риск за здравето; това подкопава и доверието на гражданите. По-голямата част от местата за къпане в Европа постигат отлично качество и европейците могат да се радват на безопасни стандарти за плуване това лято. Въз основа на всеобхватното законодателство на ЕС в областта на водите и нашата амбиция за нулево замърсяване, продължаваме да бъдем твърдо ангажирани с повишаването на устойчивостта на водните ресурси и се стремим към осигуряване на постоянно по-високо равнище на защита. Тази всеотдайност е от значение както за здравето на гражданите, така и за опазването на околната среда. Европа продължава да бъде световен лидер в качеството на водите и управлението на околната среда.“

Данни

Дата на публикуване
28 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България