Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия3 Юни 2022 г.Време за четене 1 мин

Войната срещу Украйна: ЕС приема шести пакет от санкции срещу Русия

European and Ukrainian flags on the Berlaymont building in support of Ukraine

Европейската комисия приветства приемането на шестия пакет от ограничителни мерки срещу Русия. Санкциите са сред най-видимите, преки и мощни ответни мерки на ЕС срещу бруталното и непредизвикано нападение на Украйна от страна на Русия, в т.ч. системното насилие и жестокости спрямо цивилното население. С този пакет се налагат и още санкции срещу Беларус с оглед на участието на страната в агресията. Заедно с предишните пет пакета приетите днес санкции са безпрецедентни и са предназначени за допълнително засилване на икономическия натиск върху Русия и за ограничаване на способността ѝ да води войната си срещу Украйна. Както при предишните пакети, тези санкции са съгласувани с международните партньори.

Обявените днес санкции включват пълна забрана на вноса на всякакъв руски суров нефт и нефтопродукти, превозвани по море. Това представлява 90 % от сегашния ни внос на нефт от Русия. Забраната ще бъде въведена с определени преходни срокове, за да се осигури възможност на отрасъла и световните пазари да се приспособят, и с временно изключение за суровия нефт, пренасян по тръбопровод, за да се обезпечи организирано постепенно прекратяване на вноса на руски нефт. Така ЕС и неговите партньори ще могат да си осигурят други маршрути за доставка и ще се сведе до минимум въздействието върху световните цени на нефта.

Що се отнася до ограниченията на износа, в обявените днес санкции се предвиждат ограничения за химикалите, които би могло да се използват за производство на химични оръжия.

Отвъд санкциите ЕС ясно заяви, че намаляването на зависимостта ни от енергийния внос от Русия е наложително в спешен порядък. На 18 май 2022 г. Комисията прие своя план „REPowerEU“ за прекратяване на зависимостта от руски изкопаеми горива възможно най-скоро и за противодействие на климатичната криза.

По предложение на върховния представител днес ЕС включи в санкционния списък и висши военни офицери и други лица, извършили военни престъпления в Буча и отговорни за нехуманната обсада на град Мариупол. В списъка има и организации, свързани с военния сектор и произвеждащи оборудване и програмно осигуряване, използвани при нападението на Русия срещу Украйна. Сред новодобавените в списъка лица има политици, пропагандатори и предприемачи, както и лица с близки връзки с Кремъл.

Повече информация за санкциите ще намерите в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
3 Юни 2022 г.