Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия31 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Йорданка Чобанова участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство

Tържествено отбелязване на влизането на България в Шенген

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова приветства едни от първите пасажери, пристигащи без гранична проверка на летище София, в първия ден от пълноправното членство на страната в Шенген.

„От днес България е пълноправен член на Шенгенското семейство. Това е момент на радост и на гордост за всички“,  каза Чобанова. „Членството в Шенген ще ни донесе много ползи – от гледна точка на спестено време, на повече възможности за пътуване, за туризъм, за търговия и развитие на вътрешния пазар. Само за изминалата година над 10 милиона души са преминали през летищата на България и основно това са полети от и до Шенгенското пространство. Убедена съм, че отпадането на проверките ще има директно влияние върху живота на хората - студентите, работещите, предприемачите, туристите. Уверена съм, че съвсем скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола по вътрешните сухопътни граници и Европейската комисия остава плътно до България в този процес“, отбеляза още в приветствието си ръководителят на Представителството.

На тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство присъстваха още министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Белгия Н. Пр. г-н Фредерик Мьорис.

Считано от днес, 31 март, в България и Румъния ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва.

За повече информация:

България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство

Шенгенско пространство

Данни

Дата на публикуване
31 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България