Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин8 Юли 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

За Кремъл човешкото страдание е „освобождение“

Седмичен обзор на EUvsDisinfo

Военната пропаганда на Кремъл

В Кремъл цари мрачен култ към смъртта. Там смъртта, унищожението и огромното човешко страдание се посрещат с радост.

Прокремълските дезинформационни медии продължават да наричат огромното човешко страдание „освобождение“, а руините, временно паднали под руската власт – „символи на славна победа“. По същия начин без никакво колебание медийните пионки на Кремъл превръщат терористичния удар срещу търговски център с крилати ракети от съветската епоха, заредени с еднотонни бойни глави, в прецизна атака срещу оправдана военна цел. Говорителите на руското посолство в Египет им пригласяха, като се опитаха да разпространят дезинформация за това, че по време на удара са били разрушени складове за оръжия и боеприпаси.

Междувременно международната общност нарича нещата с истинските им имена, а именно – руските военновъздушни сили са нападнали цивилна цел в Кременчук и така са причинили огромни опустошения и загуба на най-малко 18 живота – потенциално военно престъпление.

Само няколко дни след удара в Кременчук и един ден след унизителното изтегляне от стратегическия Змийски остров, представяно като жест на добра воля от Кремълската пропаганда, руските военновъздушни сили отново прибегнаха към тактиката си на терористични бомбардировки.

Среднощното нападение с крилати ракети срещу крайбрежна общност в Серхиевка, намираща се в района на Одеса, уби най-малко 19 души в леглата им, а още десетки са ранени. Не е изненадващо, че пропагандната машина на Кремъл беше в готовност и отрече ужасяващите последици от удара в Серхиевка с твърдението – противно на многото налични доказателства – че руските въоръжени сили атакуват само военни цели.

Няма причина да очакваме тази поредица от терористични актове скоро да спре, тъй като изглежда, че руското министерство на отбраната разпространява дезинформация за украинските „манипулации“, за да подготви света за още руски удари срещу цивилни, като се опитва да хвърли предварително вината върху украинците. Тази дезинформация беше разпространена в правилния момент – вечерта след руското нападение срещу цивилни в Серхиевка.

Руините на бомбардираните градове близнаци в Донбас – Северодонецк и Лисичанск, паднаха в руски ръце, но това не задоволи Кремълската кръвожадност. Незначителните успехи, постигнати с тежки жертви, бяха отбелязани като голяма победа както в коридорите на Кремъл, така и в космоса в явно нарушение на духа на космическата станция.

Празничното настроение беше прекъснато от заповедта на Путин  атаката да продължи по план и от непрестанното повтаряне от Патрушев на максималистичните цели на войната. Това несъмнено ще доведе до повече изравнени със земята градове, безразборни удари по цивилни мишени и непрестанна кремълска пропаганда, опитваща се да оправдае поредните зверства. Ако Русия, както казва Наришкин, се бори за своето „историческо бъдеще“, то изглежда, че в бъдещето ѝ няма нищо друго освен смърт и опустошение.

В други новини за дезинформация:

 

За повече информация:

EUvsDisinfo

 

Данни

Дата на публикуване
8 Юли 2022 г.
Автор
Представителство в България