Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Изложения

Нощ на литературата 2022 г.

През 2022 година ще отбележим единадесетата Нощ на литературата.

През 2022 година ще отбележим единадесетата Нощ на литературата. 

Представителството на Европейската комисия в България отново е съорганизатор на събитието, което всяка година превръща за една нощ много български градове в сцена за четене на нова европейска литература.

В нашето " читателско гнездо" в музей „Борис Христов“(ул. Цар Самуил 43, гр. София) ще се чете откъс от книгата "Absolvo te" на Георги Бърдаров. Откъсът ще бъде прочетен от българския актьор и музикант Владимир Михайлов. 

За книгата:

Absolvo te, роман от Георги Бардаров

„Absolvo te“ е роман е за прошката към себе си и към другия. Книгата задава онези прости, но и толкова важни, въпроси: Можеш ли да направиш невъзможното, за да имаш още само една секунда живот на тази земя? Можеше ли да простиш на друг, това което не би простил на себе си? Романът е вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка. Действието преплита Холокоста и концлагерите на нацистка Германия с арабско-израелския конфликт. Тримата главни герои са едновременно много различни един от друг като произход, вяра и съдба, но в същото време са свързани помежду си.  В течението на действието, жертвите се превръщат в насилници и после отново стават жертви, но вече на собствените си страхове, комплекси и жажда за отмъщение. Историите и съдбите на героите са така преплетени, че всеки един от тях трябва да прости непростимото на другия, за да получи опрощение и за самия себе си.

През 2021 г. романът получава Наградата за литература на Европейския съюз.

За автора:

Георги Бардаров

Георги Бардаров е български учен и писател. Роден е в село Кулата, но от дете живее в София. Животът му е пъстър и живописен като разказите му. Преподавател е по демография и етно-религиозни конфликти в Софийския университет. През 2015 година Бърдаров печели телевизионното предаване „Ръкописът“ по Българска национална телевизия, което позволява да бъде издаден дебютният му роман „Аз още броя дните“. Книгата се основава на истинска любовна история между босненска мюсюлманка и християнски сърбин на фона на обсадата на Сараево по време на войната в Босна и Херцеговина. Георги Бърдаров е носител на наградата за дебют на Литературен клуб „Перото“. Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет. "Аbsolvo te" е вторият роман на автора. За него Георги Бърдаров получи Наградата за литература на Европейския съюз за 2021 г.

За четеца:

Владимир Михайлов

Владимир Михайлов е български актьор, музикант и певец.

Роден в София, той завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Английският език му отваря вратите към голямото кино. Снимал се е в повече от 70 чуждестранни продукции, както и в българския филм "Възвишение" и сериала "Братя".

Музикалната му кариера e също така успешна. Владимир Михайлов е член няколко групи, сред които Сафо, SLNG и Rewind. Участва в Евровизия през 2018 г. с песента "Bones".

Можете да го гледате на сцената на Националната опера в мюзикъла „Клетниците“, в Музикалния театър в спектаклите „Фантомът на операта“ и „Исус Христос Суперзвезда“ и „Mamma mia“.

 

Официална уебстраница на инициативата:

Нощ на литературата 2022 – Night of Literature 2022 (noshtnaliteraturata.com)

Информация за останалите книги и читателски гнезда

  • литература
  • Сряда 7 Септември 2022 г., 18:00 ч. - 21:00 ч. (EEST)

Практическа информация

Кога
Сряда 7 Септември 2022 г., 18:00 ч. - 21:00 ч. (EEST)
Къде
Музей „Борис Христов“ (ул. Цар Самуил 43, София)
Езици
български