Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България

Йорданка Чобанова

Ръководител на Представителството

Йорданка Чобанова

Контакт

Биография

Йорданка Чобанова е назначена за ръководител на Представителството на Европейската комисия в България през март 2024 г. и изпълнява функциите на официален представител на Комисията в страната под ръководството на председателя Урсула фон дер Лайен.

Йорданка Чобанова има дългогодишен професионален опит в българските и европейските публични институции, както и успешна академична кариера в сферата на икономиката и иновациите. Между 2021 и 2024 г. работи като експерт в генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на Европейската комисия. Преди това е била посланик на България в Словакия от 2016 до 2021 г. Заемала е и поста заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на България през 2014 г. В периода 2012–2016 г. е съветник по европейските въпроси на президента на Република България. От 2008 до 2012 г. е представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел. Преди това работи като старши сътрудник във фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Завършила е Икономическия университет във Варна, факултет „Финанси“, а през 2003 г. се дипломира като магистър по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща. През 2007 г. получава докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция. Сред изследователските й интереси попадат въпросите, свързани с иновациите в Централна и Източна Европа и научноизследователската и развойна дейност. Автор е на множество публикации, сред които монографията „Стратегии на мултинационалните компании в Централна и Източна Европа“.