Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия9 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

567 младежи от България ще пътуват в Европа с безплатни карти за влак от DiscoverEU

DiscoverEU

36 318 млади европейци, сред които 567 българи, получават безплатна карта за пътуване с влак DiscoverEU, за да опознаят Европа.

Това става благодарение на инициативата DiscoverEU, финансирана по програма Еразъм+, която дава възможност на младите хода да опознаят разнообразието на Европейския съюз, културното и историческо му наследство, както и да създадат приятелства с хора от целия континент.

Печелившите, чиито имена бяха обявени във вторник (9 януари 2024 г.), кандидатстваха за безплатна пътническа карта в октомврийския кръг на конкурса DiscoverEU. Те ще осъществят пътуванията си с влак между март 2024 г. и май 2025 г.

Илиана Иванова, комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, каза: „DiscoverEU е уникална възможност да се впуснете в едно незабравимо пътешествие из Европа, където всяка спирка създава нови взаимоотношения и подчертава многостранната красота на Европа. За всички млади авантюристи, които стъпват на това забележително пътешествие: нека всяко място разшири перспективите ви, всяко взаимодействие обогати духа ви и всяка среща остави траен спомен!

Общо 144 038 младежи от държави-членки на ЕС, както и от страни, асоциирани към Еразъм+, родени между 1 януари и 31 декември 2005 г., участваха в този кръг на конкурса. Той има и образователно измерение и включва информационни обучения преди заминаване и срещи в цяла Европа. Чрез Facebook групата #DiscoverEU младите хора могат да се присъединят към общността на инициативата.

DiscoverEU ежегодно дава възможност на хиляди младeжи да се запознаят с многообразието, културата и историята на Европа, да натрупат нови спомени и да създадат нови приятелства. От началото на инициативата през 2018 г. досега, над 283 000 души са спечелили карти за безплатно пътуване.

Данни

Дата на публикуване
9 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България