Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия15 Mай 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изявление на председателя Урсула фон дер Лайен относно оставката на комисар Габриел

Урсула фон дер Лайен и Мария Габриел
(c) European Union, 2023

Комисар Мария Габриел ме информира, че днес ще се срещне с президента на Република България, за да получи институционален мандат за сформиране на правителство.

Поради това тя подаде оставка като член на колегиума на Комисията.

Приех оставката ѝ.

Бих искала да благодаря на Мария Габриел за нейната служба като комисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В продължение на три години и половина тя допринесе значително за постигането на напредък по приоритетите на Комисията в тази област.

Особено благодарна съм на комисар Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща програма за иновации „Хоризонт Европа“, за силното ѝ застъпничество за иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет по иновациите и за личния ѝ ангажимент за успеха на Европейската година на младежта.

Бих искала също така да благодаря на комисар Габриел за нейния конструктивен и приятелски принос към работата на колегиума на членовете на Комисията като цяло.

Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм уверена, че нейният европейски опит в този и в предишния колегиум на Комисията ще бъде от полза за страната.

Междувременно изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер и заместник-председателят Маргаритис Схинас ще поемат портфейла на комисар Габриел, считано от днес. Изпълнителният заместник-председател Вестегер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а заместник-председателят Схинас ще отговаря за образованието, културата и младежта.

Данни

Дата на публикуване
15 Mай 2023 г.
Автор
Представителство в България