Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България

ЕС срещу дезинформацията

Европейската комисия и Представителството в България предприемат редица действия и инициативи за борба с дезинформацията и разпространението на фалшиви новини.

Членството в ЕС допринесе за подобряването на почти всички аспекти на нашия живот – от начина, по който работим, пътуваме и пазаруваме, до качеството на околната среда, възможностите ни за учене и начина, по който предприятията ни правят бизнес. Този уникален политически и икономически съюз е най-успешният мирен проект в историята, но въпреки многобройните успехи разпространението на подвеждаща и невярна информация е голямо предизвикателство за Европа. Заедно с държавите членки ЕС работи за изпълнението на набор от действия за справяне с разпространението и отрицателното въздействие на дезинформацията върху нашите общества.

Прочетете повече относно действията на ЕС за борба с дезинформацията:

EUvsDisinfo

Водещ проект на Оперативната група за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност (East StratCom).

#НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга гледна точка!

Това е посланието на информационната кампания на Европейската комисия в България, която включва видеа на различни теми, в които се показва как работи дезинформацията. Кампанията се осъществява в партньорство с Factcheck.bg и се реализира в контекста на инициативата „Българска коалиция срещу дезинформацията“ #BGvsDisinfo, която събира заедно представители на европейски и международни институции, на българските власти, медии, проверители на факти и неправителствени организации, които обединяват усилия за противодействие на дезинформацията, която се разпространява в България.

През последните две години пандемията от COVID-19 и войната в Украйна поставиха пред изпитание способността ни да се справим с масираните вълни от подвеждаща информация и фалшиви новини, които ни заливат ежедневно. Днес е по-важно от всякога да можем да разпознаваме дезинформацията и да се стремим към медийна грамотност, която е от ключово значение за постигане на по-устойчива демокрация в ЕС.

Вижте как работи дезинформацията:

Митове и факти

Митовете се оборват лесно, когато разполагате с фактите. Вижте фактите относно някои неверни твърдения и популярни митове за ЕС, разпространявани в България:

Публикации от EUvsDisinfo

EUvsDisinfo редовно публикува статии и анализи относно методите и практиките за дезинформация. Като насочва вниманието на обществеността към съобщения в международното информационно пространство, за които е установено, че предоставят частично, изкривено или невярно представяне на реалността, целта е да се помогне на гражданите да различват фактите и разбират опитите за тяхното манипулиране.

Вижте някои от интересни публикации и анализи по актуални теми:

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Новинарска статия

Крокодилски сълзи и прехвърляне на отговорност

Седмичен обзор от EUvsDisinfo: В опит да впечатлят публиката, дезинформаторите на Кремъл претоплят стария наратив за Запада, който „заплашва глобалната сигурност и стабилност“: класически пример за това как Русия отказва да носи отговорност за собствените си безобразия и я прехвърля върху други.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Бюлетин

Подготовка за зимата

Седмичен обзор от EUvsDisinfo: Откакто започна през февруари 2022 г., пълномащабната война на Русия навлиза в своя трети зимен период. Един по-внимателен поглед върху предишните зимни периоди през 2022-2023 г. може да послужи като индикация какво да очакваме през тази зима.

EUvsDisinfo
 • Бюлетин

Пионките на Путин

Седмичен обзор от EUvsDisinfo: Кремъл употребява хората и техните съдби като шахматни фигури в игра, която губи.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Бюлетин

Лъжи, които подклаждат омраза

Седмичен обзор от EUvsDisinfo: Кремълската дезинформация масово разпространява снимки на графити във виртуалното пространство, за да подклажда антисемитизъм в реалния живот. Границата между онлайн и офлайн реалността се размива и се провокират разногласия и смут.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Новинарска статия

По новините в Русия: затихване, заглушаване и премълчаване

Седмичен обзор на дезинформацията от EUvsDisinfo: руските държавни медии пишат колко е лошо положението извън Русия и „предпазват“ руското общество от „риска“ да заобича либералните демокрации. В ситуация на потъване в Русия заради изтощителната война срещу Украйна, всяка външна криза е добре дошла.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Бюлетин

Разкази за студ и хладилни камери

EUvsDisinfo за слуховете, че шефът на Кремъл е „починал“ и сложен в хладилна камера и че европейците „ще замръзнат“ през зимата без руски газ. И още: антисемитски погром в Дагестан; Молдова „се кани“ да атакува Русия; Русия е „най-безопасната страна“, а Жозеп Борел е „марионетка на тайни елити“.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Новинарска статия

Визити в Далечния Изток и създаване на желана реалност

Седмичен обзор на руската дезинформация от EUvsDisinfo: хвалебствия към оредяващите приятели, успокояване на гражданите в страната, отвличане на вниманието от застоя в Украйна и обвинения към Запада за всички злини с теории на конспирацията и пророчества за края на света.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Бюлетин

Деформиране и манипулиране на информационното пространство

Тазседмичният преглед на руската дезинформация от EUvsDisinfo се спира на изказванията на Сергей Лавров в Ню Йорк, събитията в Нагорни Карабах, инструктажа на Кремъл до държавните медии, репресиите срещу опозиционни журналисти и цензурата в окупираните украински територии.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Новинарска статия

Подмяна на реалността

EUvsDisinfo: Обективната реалност отказва да се подчини на волята на Кремъл, а неговите пропагандисти се опитват да я подменят с илюзии...

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
 • Бюлетин

Мълчанието на Кремъл: оглушително и красноречиво

През последните седмици имаше много събития, които кремълските пропагандатори използваха, за да отвлекат вниманието на публиката от руската война срещу Украйна. Интересно е обаче, че дори най-гласовитите рупори бяха доста сдържани в отразяването на тези събития...

Deny, Deflect, Distract, Confuse. Repeat
 • Бюлетин

Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало…

Апаратът на Кремъл не спира да измисля алтернативни реалности. Тази седмица се измисляха истории, с които да се обясни защо руската армия предприема атаки срещу украински складове за зърно, пристанища, медицински заведения и жилищни райони.

How to buy friends and deceive people
 • Бюлетин

Купуване на приятелство и заблуда на обществото

Незаконната война на Русия срещу Украйна не върви по план - на този фон руското правителство се опитва да убеди света, че войната е мир, свободата – робство, а невежеството – сила.

Буча - Сребреница
 • Допълнителна информация

Руските медии отричат геноцида в Сребреница, за да отхвърлят отговорност за Буча

Водещи руски медии, блогъри, коментатори и политически фигури отричат историческите факти за геноцида в Сребреница, за да засилят посланията си за отхвърляне на руските престъпления.

Looking for Distractions and Driving Divisions
 • Бюлетин

Отклоняване на вниманието и създаване на разделения

В опит да отвлекат вниманието от украинската контраофанзива и последиците от бунта на Пригожин, дезинформационни медии усилено пишат за срещата  на НАТО във Вилнюс и решението на САЩ да доставя касетъчни боеприпаси.

Kicking Up Dust Around Zaporizhzhnia
 • Бюлетин

Шумът около АЕЦ „Запорожие“

Откакто Русия започна инвазията в Украйна през февруари, атомната електроцентрала в Запорожие е горещ въпрос.

PANTS ON FIRE
 • Бюлетин

Лъжец, хванат в крачка

Презентацията на гостуваща африканска делегация е прекъсната от арогантна, изпълнена с лъжи лекция на Путин.

Биооръжия и биолаборатории
 • Информационен документ

Оръжия за масова заблуда

Дезинформацията относно предполагаемото планиране на ядрени атаки или използването на биологично оръжие доминира в прокремълските медии и китайските държавни медии.