Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България

ЕС срещу дезинформацията

Европейската комисия и Представителството в България предприемат редица действия и инициативи за борба с дезинформацията и разпространението на фалшиви новини.

Членството в ЕС допринесе за подобряването на почти всички аспекти на нашия живот – от начина, по който работим, пътуваме, пазаруваме, до качеството на околната среда, възможностите за учене и бизнес. Въпреки многобройните успехи на ЕС, разпространението на подвеждаща и невярна информация е голямо предизвикателство за Европа и затова ЕС работи заедно с държавите членки за справяне с дезинформацията и отрицателното й въздействие върху нашите общества.

Преди европейските избори Европейската комисия започна комуникационна кампания за рисковете от дезинформация в сътрудничество с Групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги (ERGA). Целта е гражданите да бъдат информирани за рисковете, свързани с дезинформацията, да се насърчи критичното мислене и да се дадат практически съвети за откриване на дезинформацията. Вижте специалния видеоклип за насърчаване на критичното мислене и ограничаване на разпространението на дезинформация, който ще бъде излъчен във всички държави членки на 24-те официални езика на ЕС до началото на юни. 

 

Повече за действията на ЕС за борба с дезинформацията:

Проект на Оперативната група за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност (East StratCom).

Публикации от EUvsDisinfo

EUvsDisinfo редовно публикува статии и анализи относно методите и практиките за дезинформация. Като насочва вниманието на обществеността към съобщения в международното информационно пространство, за които е установено, че предоставят частично, изкривено или невярно представяне на реалността, целта е да се помогне на гражданите да различват фактите и разбират опитите за тяхното манипулиране.

Вижте някои интересни статии и анализи по актуални теми:

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
  • Новинарска статия

„EUvsDisinfo“: Кремъл обвинява Зеленски в нелегитимност, ЕС – в цензура, а „глобалния елит“ – за опита за покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Явно целта е да се отклони вниманието от положението в самата Русия.

  • Време за четене 1 мин
Седмичен преглед на EUvsDisinfo
  • Новинарска статия

„EUvsDisinfo“: Лъжите на Путин при повторното му встъпване в длъжност и деветомайския парад отекват с голяма сила в дезинформационната мрежа на Кремъл. Историята се пренаписва и на всички се обещава светло бъдеще.

  • Време за четене 1 мин
Седмичен преглед на EUvsDisinfo
  • Новинарска статия

„EUvsDisinfo“: Прецизно оркестрирана зад стените на Кремъл пиеса, обслужваща високомерието на един-единствен човек: повторната коронация на царя. Царят, лишен от величие въпреки усилията на глашатаите си, продължава своето разрушително и опасно царстване.

  • Време за четене 1 мин

#НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга гледна точка!

Това е посланието на информационната кампания на Европейската комисия в България с видеа на различни теми, в които се показва как работи дезинформацията. Кампанията се осъществява в партньорство с Factcheck.bg и се реализира в контекста на инициативата „Българска коалиция срещу дезинформацията“ #BGvsDisinfo. Коалицията събира заедно представители на европейски и международни институции, на българските власти, медии, проверители на факти и неправителствени организации, които обединяват усилия за противодействие на дезинформацията, разпространявана в България.

През последните две години пандемията от COVID-19 и войната в Украйна поставиха пред изпитание способността ни да се справим с масираните вълни от подвеждаща информация и фалшиви новини, които ни заливат ежедневно. Днес е по-важно от всякога да можем да разпознаваме дезинформацията и да се стремим към медийна грамотност, която е от ключово значение за постигане на по-устойчива демокрация в ЕС.

Вижте как работи дезинформацията и #НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга гледна точка!

Митове и факти за ЕС

Митовете се оборват лесно, когато разполагате с фактите. Вижте фактите относно някои неверни твърдения и популярни митове за ЕС, разпространявани в България: