Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България

#НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга гледна точка!

Информационната кампания на Европейската комисия в България включва видеа на различни теми, в които се показва как работи дезинформацията.

"НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга гледна точка!" - това е посланието на информационната кампания на Европейската комисия в България, която включва видеа на различни теми, в които се показва как работи дезинформацията.

През последните над две години живеем във времена на предизвикателства, които се превърнаха в тест за това как демократичните общества в ЕС се справят с фалшивите новини, които ни заливат ежедневно. Пандемията от COVID-19 и войната в Украйна поставиха пред изпитание не само способността ни да се справим със собствените си страхове, но и с масираните вълни от подвеждаща информация, които използват тревогите ни като благоприятна почва за разделение на обществото. Затова днес е по-важно от всякога да можем да разпознаваме дезинформацията и да се стремим към медийна грамотност, която е от ключово значение за постигане на по-устойчива демокрация в ЕС.

Кампанията и се реализира в контекста на инициативата „Българска коалиция срещу дезинформацията“ #BGvsDisinfo, която събира заедно представители на европейски и международни институции, на българските власти, медии, проверители на факти и неправителствени организации, които обединяват усилия за противодействие на дезинформацията, която се разпространява в България.

Вижте как работи дезинформацията:

Повече за инициативите и действията във връзка с дезинформацията ще намерите на нашата страница ЕС срещу дезинформацията.