Направо към основното съдържание
Представителство в България
Новинарска статия19 Януари 2024 г.Представителство в България

Български музикант е сред победителите в тазгодишните награди Music Moves Europe, съфинансирани от „Творческа Европа“

награди Music Moves Europe

Българският музикант Даниел Стоянов – Bulgarian Cartrader – е сред носителите на музикалните награди за изгряващи артисти в популярната съвременна музика Music Moves Europe 2023. Церемонията по награждаването се състоя снощи в рамките на фестивала Eurosonic в Гронинген, Нидерландия.

Останалите победители са Yunè Pinku (Ирландия), Giift (Дания), freekind (Словения) и Ralfie Choo (Испания). Престижната Голяма награда на журито , както и наградата Public Choice Award, взе Zaho de Sagazan (Франция), която получава най-много гласове онлайн от любителите на музиката от цяла Европа и извън нея.

Наградите подкрепят изгряващи таланти и популяризират богатството на европейския музикален репертоар. Тяхната цел е да помогнат на младите музиканти и да ги ориентират по пътя им към международна кариера. Наградите се присъждат от 2019 г. на изгряващи артисти, които представят европейското звучене на днешния и утрешния ден, и са съфинансирани чрез "Творческа Европа" – финансиращата програма на ЕС за културния и аудио-визуалния сектор. Наградите са част от по-широката рамка Music Moves Europe за подкрепа за музикалната индустрия.

Някои от наградените в предишни години млади изпълнители днес са се превърнали в известни и обичани музиканти като например Adele, Stromae, Dua Lipa, Inhaler и др.

Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Наградите Music Moves Europe отразяват туптящото сърце на нашия континент и дават път на разнообразните мелодии, които определят нашата културна симфония. С тези награди се откроява ново поколение изтъкнати музиканти и им се оказва подкрепа по пътя им към международна кариера, като същевременно се чества нашето европейско културно многообразие, обединено чрез универсалния език на музиката. Желая на всички участници в конкурса да успеят в бъдещите си кариери.

Данни

Дата на публикуване
19 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България