Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия28 Септември 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

EK предприема действия за по-добра защита на хората от азбеста и за пълното му премахване в бъдеще

Европейската комисия представя всеобхватен подход за по-добра защита на хората и околната среда от азбеста и за пълното му премахване в бъдеще.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, and Nicolas Schmit, European Commissioner, on an adequate minimum income and protecting people from asbestos

Азбестът е много опасно, канцерогенно вещество, което все още присъства в много от нашите сгради и е причина за много предотвратими смъртни случаи в ЕС. Комисията представя днес всеобхватен подход за по-добра защита на хората и околната среда от азбеста и за пълното му премахване в бъдеще.

Пакетът съдържа:

Въпреки че всички форми на азбест са забранени в ЕС от 2005 г. насам, в по-старите сгради продължава да има азбест. Той представлява заплаха за здравето, особено когато съдържащи азбест материали се рушат и влакната се отделят и вдишват, например по време на ремонти.

78 % от професионалните ракови заболявания, признати в държавите членки, са свързани с азбеста. При вдишване съдържащите се във въздуха азбестови влакна могат да доведат например до мезотелиом и рак на белите дробове, като между експозицията и първите признаци на заболяването изминават средно 30 години.

Ето защо премахването на рисковете за здравето от експозицията на азбест е от съществено значение за защитата на здравето на хората и околната среда, като едновременно с това се гарантират достойни условия на живот и труд. Това е от още по-голямо значение в контекста на екологичния преход и нашата амбиция на ЕС за увеличаване на процента на саниране на сградите. Със санирането ще се подобрят здравето и условията на живот на обитателите на сградите и ще се намалят сметките за енергия. При него обаче ще се увеличат и рисковете от експозиция на азбест, по-специално за строителните работници.

Предложените днес действия са част от стълба за профилактика на Европейския план за борба с рака и ще допринесат за постигането на целите на Европейския зелен пактПлана за действие за нулево замърсяване и Европейския стълб на социалните права.

За повече информация:

Съобщение за медиите относно предложението за по-добра защита на хората и околната среда от азбеста и за пълното му премахване в бъдеще

Въпроси и отговори: към бъдеще без азбест

Фактологична справка: защита на хората от азбест

Съобщение относно работата за бъдеще без азбест

Предложение за изменение на Директивата относно експозицията на азбест по време на работа

Данни

Дата на публикуване
28 Септември 2022 г.
Автор
Представителство в България