Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия19 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК прие препоръка с мерки срещу фалшификатите и защита на интелектуалната собственост

Препоръка с мерки срещу фалшификатите
© European Union, 2003

Европейската комисия прие препоръка с мерки за борба с фалшифицирането онлайн и офлайн и за по-ефективно прилагане на правата върху интелектуалната собственост.

Препоръката, известна още като инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането, има за цел да насърчи сътрудничеството между носителите на права, доставчиците на услуги и правоприлагащите органи. Това са политически инициативи за борба с фалшифицирането и укрепване на прилагането на правата върху интелектуалната собственост чрез въвеждане на специфични инструменти за повишаване на капацитета на бизнеса и способността му да защитават по-добре своите нематериални активи, включително срещу кибер-кражби.

Комисията ще направи оценка на въздействието на препоръката в срок от три години след приемането ѝ.

Препоръката е продължение на Плана за действие в областта на интелектуалната собственост от 2020 г., в който Комисията се ангажира да подобри правоприлагането в областта на интелектуалната собственост, като прие Законодателния акт за цифровите услуги и създаде инструментариум срещу фалшифицирането, който ще бъде приет с настоящата препоръка.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: „Борбата с фалшифицирането е ключов елемент за запазване на нашата иновативна среда. Единственият начин за постигане на напредък е държавите членки да се координират и да си сътрудничат едновременно, за да работят в тази насока.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: „Ефективните инструменти за борба с фалшифицирането са от съществено значение за защитата на интелектуалната собственост, безопасността на потребителите и иновациите. Със Законодателния акт за цифровите услуги ние държим онлайн платформите отговорни за участието им в борбата срещу фалшифицирането. Днешната препоръка съдържа редица допълнителни инструменти за борба с фалшифицирането в подкрепа на конкурентоспособността на МСП и бизнеса в цяла Европа.

Повече информация можете да намерите в съобщението за медиите и документа „въпроси и отговори“.

Данни

Дата на публикуване
19 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България