Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия25 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК започва разследвания за несъответствие на „Alphabet“, „Apple“ и „Meta“ с Акта за цифровите пазари

Акт за цифровите пазари

Европейската комисия започна разследвания за потенциални несъответствия с правилата на Законодателния акт за цифровите пазари (DMA) спрямо „Alphabet“, „Apple“ и „Meta“.

Разследванията засягат правилата за насочване на ползвателите на „Alphabet“ в „Google Play“ и „Google Search“, правилата за насочване на „Apple“ в „App Store“ и за избор на браузъри и промяна на настройки по подразбиране, както и модела „плащане или съгласие“ на „Meta“. Комисията подозира, че мерките, въведени от тези пазачи на информационния вход, не съответстват на ефективното изпълняване на задълженията им, определени в Акта за цифровите пазари.

Комисията започна и действия по разследване, свързани с новата структура на таксите на „Apple“ за алтернативни магазини за приложения и с практиките за класиране, които „Amazon“ използва в магазина си.

Комисията възнамерява да приключи започнатото днес производство в срок от 12 месеца.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: „Законодателният акт за цифровите пазари започна да се прилага от 7 март. В продължение на месеци провеждаме дискусии с пазачите на информационния вход, за да им помогнем да се адаптират, и вече можем да видим, че на пазара настъпват промени. Но не сме убедени, че решенията на „Alphabet“, „Apple“ и „Meta“ спазват задълженията за по-справедливо и по-отворено цифрово пространство за европейските граждани и предприятия. Ако нашето разследване стигне до заключението, че липсва пълно спазване на Законодателния акт за цифровите пазари, пазачите на информационния вход биха могли да бъдат изправени пред тежки глоби.

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
25 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България