Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия6 Юни 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС удължава мерките за либерализиран износ на селскостопанска продукция от Украйна

Суспендирането на вносните мита, квоти и мерки за търговска защита по отношение на украинския износ за Европейския съюз, известно като автономни търговски мерки (АТМ) се удължава с още една година.

извънредни временни превантивни мерки относно вноса на ограничен брой продукти от Украйна

Решението, оповестено снощи, е израз на непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна и ще спомогне за подобряване на тежкото положение на украинските производители и износители, предизвикано от действията на Русия.

ЕС постепенно премахва до 15 септември 2023 г. извънредните и временни мерки, приети на 2 май 2023 г., по отношение на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна съгласно извънредната защитна мярка, предвидена в Регламента за автономните търговски мерки. Обхватът на мерките е допълнително намален от 17 на 6 тарифни позиции за четирите обхванати продукта. Тези временни и целенасочени мерки бяха приети поради логистични затруднения с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия и при условие, че държавите членки не поддържат ограничителни мерки. Постепенното премахване ще позволи да се подобрят т.нар. „коридори на солидарността“ и да се преодолеят предизвикателствата, свързани с износа на украинското зърно от страната за тази реколта.

Тези мерки продължават да бъдат необходими за ограничен период от време, поради извънредните обстоятелства в петте държави членки, които имат сериозни логистични трудности и ограничен капацитет за съхранение на зърно преди сезона на прибиране на реколтата. Както беше договорено, беше създадена съвместна платформа за координиране на усилията на Комисията, България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и на Украйна, за подобряване на търговския поток между Съюза и Украйна, включително транзитното преминаване на селскостопански продукти по коридорите. Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис ръководи този процес на политическо равнище, а първата среща на координационната платформа се проведе на 2 юни 2023 г.

Тази платформа, чиято цел е улесняване на износа, ще осъществява мониторинг върху подобряването на коридорите на солидарността.

В случай че транзитът на украински стоки е възпрепятстван от неоправдано обременяващи изисквания в една или няколко от петте държави-членки, Комисията ще направи преоценка на материално-правните условия за налагане на тези ограничителни мерки.

Тези изключения и временни мерки са израз на твърдия ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна и да пази капацитета й за износ на зърно, което са от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, предвид предизвикателствата, породени от непровокираната руска агресия срещу Украйна и нейните граждани.

Контекст

В сила от 4 юни 2022 г. автономните търговски мерки за либерализиране на търговията с Украйна (АТМ) оказаха положително въздействие върху търговията на Украйна с ЕС. Заедно с коридорите на солидарността АТМ подсигуриха стабилността на търговските потоци от Украйна към ЕС през 2022 г. въпреки причинените от войната прекъсвания и общия значителен спад на украинската търговия.

Извънредните временни превантивни мерки относно вноса на ограничен брой продукти от Украйна влязоха в сила на 2 май 2023 г. и трябваше да продължат до 5 юни 2023 г.

Мерките се отнасят само до четири селскостопански продукта — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе — с произход от Украйна. През този период продуктите могат да продължат да бъдат пускани в свободно обращение във всички държави членки с изключение на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Четирите селскостопански продукта могат да продължат да бъдат в обращение или да преминават транзитно през тези пет държави-членки посредством обща митническа транзитна процедура, а така също и да продължат към страни извън ЕС.

За повече информация:

 

Данни

Дата на публикуване
6 Юни 2023 г.
Автор
Представителство в България