Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия24 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Европейската комисия засилва действията си по отношение на критичния недостиг на лекарства в ЕС

лекарства

Европейската комисия прие набор от действия за по-добро предотвратяване и смекчаване на критичния недостиг на лекарства в ЕС — тази зима, следващата зима и нататък.

Неотдавнашният критичен недостиг, включително на някои антибиотици миналата зима, показва, че са необходими непрекъснати координирани действия за справяне с предизвикателствата, свързани с доставките, както и за да направим европейските вериги за доставки на лекарства по-устойчиви в дългосрочен план. Основните цели на днешното съобщение са да се предотврати и смекчи критичният недостиг на равнището на ЕС. В него се поставя специален акцент върху най-критично важните лекарства, за които сигурността на доставките в ЕС трябва да бъде гарантирана по всяко време.

Съобщението се основава на работата в рамките на Европейския здравен съюз, по-специално на засиления мандат на Европейската агенция по лекарствата и наскоро публикуваната фармацевтична реформа. То е резултат от настоятелния призив на държавите членки, отправен на заседанието на Европейския съвет през юни 2023 г. и потвърден в Гранада през октомври 2023 г., както и на Европейския парламент.

Подробности и полезни връзки ще намерите в пълния текст на съобщението.

Данни

Дата на публикуване
24 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България