Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия22 Hоември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Еврото и Механизмът за възстановяване и устойчивост се ползват с широка подкрепа в страните от еврозоната

Евробарометър

Според последното проучване на Евробарометър на Европейската комисия, проведено в страните от еврозоната, обществената подкрепа за еврото продължава да бъде много силна. Проучването показва, че 79% от анкетираните смятат, че еврото е добро нещо за ЕС, а 69% смятат, че то е нещо добро за собствената им страна.

Освен това резултатите показват високо равнище на подкрепа за Механизма за възстановяване и устойчивост, който е в основата на Плана за възстановяването на Европа – NextGenerationEU. Голямо мнозинство от респондентите (70%) подкрепят идеята за план за възстановяване в полза на всички държави членки, при условие че те извършват екологични, цифрови и социални инвестиции и реформи.

В проучването бяха събрани и мненията на гражданите по въпроси, свързани с евромонетите и банкнотите. Отговорите показват, че 66% от респондентите подкрепят премахването на монетите от 1 и 2 цента, което отразява високото и стабилно равнище на подкрепа, с абсолютно мнозинство във всички държави от еврозоната.

Проучването на Евробарометър е проведено чрез интервюта с над 18 600 респонденти от 19-те държави членки на еврозоната между 2 и 9 октомври 2023 г.

За повече информация:

Представяне на пълните резултати

Данни

Дата на публикуване
22 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България