Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия27 Юни 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Фабрика за изкупителни жертви: безкрайната игра на Кремъл да обвинява другите

„EUvsDisinfo“: Не минава и ден без апологетите на Кремъл да набедят другиго за трагедиите, предизвикани от самата Русия.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Обичайните усилия на Кремъл да манипулира наративите и да отклонява вината от самия себе си следват обичайния си ход. Тази седмица кремълските дезинформатори разпространиха изфабрикувани обвинения срещу украинското разузнаване и НАТО за терористичните атаки в Дагестан и ги свързаха със събитията в Севастопол, за да подсилят наратива, че Украйна и Западът са агресори.

Наред с това руското ръководство предприе нова твърда стъпка в посока блокиране на достъпа до качествена западна журналистика, за да попречи на руските граждани да придобият по-ясна представа за всеобхватните провали на режима в тяхната страна.

Пропагандистите на Кремъл обсипаха с критики и мирната среща за мира в Украйна. Те обсебиха разговора за мира и едновременно с това положиха усилия да заблудят както родната, така и международната аудитория относно мрачните икономически реалности в Русия вследствие на западните санкции.

Санкциите – не че ни вредят, но молим да ги отмените

Свързаната с Кремъл мрежа за манипулиране на информация и дезинформация активно отрази неотдавнашното приемане на 14-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Пакетът включва в частност санкции срещу повече пропагандни рупори – сред тях попадат стари дезинформационни издания като „Российская газета“, „РИА Новости“, „Известия“ и медията с доста подвеждащо име „Гласът на Европа“ („Голос Европы“).

Очаквано кремълските рупори прибягнаха до рециклиране на вече познати пропагандни послания за санкциите – например, че със санкциите ЕС наврежда на самия себе си и че руската икономика няма да пострада от санкциите.

Екипът на „EUvsDisinfo“ е писал многократно, че всички тези твърдения са неоснователни – например в тази публикация за несбъдналата се прокоба за „дълбоко измръзване“ в Европа през зимата. В нашата актуална серия инфографики пък разглеждаме по-подробно манипулативните послания на Кремъл и повдигаме завесата, прикриваща реалното състояние на руската икономика и ефекта от западните санкции върху нея.

Селективна „истина“

Русия блокира достъпа до 81 европейски медии – това е пример за това как информационният пейзаж в Русия става все по-едностранчив и в него доминира само „истината“, която е по вкуса на Кремъл. Решението за блокирането е и акт на отмъщение за прекъсването на достъпа до кремълска пропаганда в Европа.

Този ход на Кремъл представлява поредна атака срещу свободата на словото и медийния плурализъм в Русия – сюжет, който „EUvsDisinfo“ разработи в поредицата „Черен ден за свободата на словото и медиите в Русия“. Междувременно бе нанесен още един удар срещу качествената журналистика – репортерът на „Уол Стрийт Джърнъл“ Еван Гершкович, задържан преди 15 месеца, беше изправен пред съда в Москва по изфабрикувани обвинения в „шпионаж“ по дело, водено изцяло в съветски стил.

За да осигурим неограничен достъп до съдържанието на „EUvsDisinfo“ в силно рестриктивни и контролирани информационни пространства, създадохме версия на нашия уебсайт в глобалната мрежа TOR, която позволява на потребителите да комуникират анонимно в интернет. Достъпът се осъществява с TOR браузър – последвайте този линк, за да видите версията на сайта. 

Мир, но само при условията на Кремъл

Русия отдели значително внимание на срещата на върха за мира в Украйна, организирана от Швейцария в Бюргенщок на 15-16 юни – целта беше срещата да се изкара безсмислена, а значението й – омаловажено. Подробности по тази тема са предоставени в публикациите на „EUvsDisinfo“ за едностранчивия възглед на Кремъл за мира и за дезинформационните послания за срещата.

Кремъл подготви информационното пространство дълго преди срещата като даде сигнал, че Русия уж е отворена за мирно уреждане на кризата и същевременно прокара манипулативното послание, че всъщност Русия се борела за мир в Украйна и че конфликтът щял да приключи, ако Украйна се предаде.

Този наратив следва кремълската тактика на изкупителната жертва, т.е. заблуждаващо представяне на Украйна като агресор, а на западната подкрепа за Украйна – като истинската причина за руската военна агресия.

Неумението да губиш

По време на срещата и след нея Кремъл усилено налагаше посланията, че тя е маловажна заради липсата на руско участие, че представлява западен заговор за ескалация на войната и че в крайна сметка това са просто пари, хвърлени на вятъра. Прокремълската екосистема, подкрепена от самия Путин, отправи неприкрит ултиматум с внушението, че за да има мир е задължително да се приемат руските териториални придобивки. Ултиматумът беше своевременно отхвърлен.

Въпреки тези тактики за дезинформация и тормоз, срещата се радваше на солидно международно участие и произведе съвместно комюнике, което Кремъл и неговата манипулативна медийна кохорта неистово омаловажават, твърдейки, че е „пълен провал“ и една най-обикновена „сбирка на Запада“.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • Пропагандистите дадоха пресен пример за похвата „сочене с пръст“, използван от Кремъл: те разпространиха неоснователни твърдения, че украинското разузнаване и страните от НАТО са организирали терористичните атаки в Дагестан. Тези неверни твърдения са част от съществуващите кремълски наративи за „терористичния режим“ в Украйна и за Запада, който „подкрепя терористични организации“ в Близкия изток. По логиката на този наратив, вината за цивилните жертви в Русия, които са резултат от нейното нахлуване в Украйна, се хвърля върху Запада и неговата подкрепа за украинската самоотбрана. Важно е да помним, че руската дезинформация има навика да приписва на външни сили както атентатите в Русия, така и атаките на етническа и религиозна основа. Тази тактика има за цел да измести отговорността от плещите на Кремъл, да прикрие неадекватността на руските служби за сигурност и да подсили общественото недоверие към западните страни и Украйна.
  • Дезинформационната мрежа на Кремъл се възползва от трагедията след атентата в „Крокус Сити Хол“, за да подхрани антиукраинските и антизападни настроения в Казахстан. Сега руските медии – с цел да манипулират обществените нагласи и да отхвърлят всякаква вина от Кремъл – разпространяват неверни твърдения, че „Западът е инициирал терористична кампания“ в Русия и Централна Азия. Както винаги няма достоверни доказателства в подкрепа на твърденията за „западна намеса“ в предполагаем заговор в Казахстан и където и да било другаде. Можем да тълкуваме тези твърдения като подвариант по-глобалния дезинформационен наратив за политиката на Запада да инсценира „цветни революции“ по цял свят, за да „дестабилизира Русия“. Наративи като този са пример за проекция, т.е. да приписваш на външни фактори собствените си грешки. Факт е – и е надлежно документирано – че самата Русия осъществява дейности за дестабилизация както в Европа, така и в други региони.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Данни

Дата на публикуване
27 Юни 2024 г.
Автор
Представителство в България